La Plataforma en Defensa de l’Ebre fa una crida per mobilitzar més activistes

Adverteixen de la confrontació que està causant la sequera i convoquen a la ciutadania per a l’assemblea del dia 15

06 marzo 2024 18:42 | Actualizado a 06 marzo 2024 18:42
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDF) adverteix de la confrontació social que està causant la gestió de la sequera al país i convoca a la ciutadania a participar en l’assemblea general del proper dia 15 de març a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa. Aquests dies la plataforma està portant a terme xerrades per tot el territori per mobilitzar més i nous activistes.

Davant de les portes del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) a l’Ampolla, que fa el minitransvassament de l’Ebre cap a Tarragona, la plataforma ha sortit en protesta novament per denunciar la gestió de la sequera que s’està portant a terme al país. «Estem molt preocupats pel futur tant si plou com si no», ha valorat el portaveu Joan Antoni Panisello.

La plataforma considera que la mesura provisional de portar aigua des de Sagunt és una solució «poc viable, insuficient i cara». Tot i que el Govern de la Generalitat ha comunicat públicament que es descarta una possible interconnexió de xarxes entre l’Ebre i Barcelona, la plataforma adverteix que la situació pot canviar en el futur. «Ens ho volem creure, però si no plou i les mesures no són suficients d’aquí a l’estiu creiem que es plantejarà la interconnexió més endavant».

D’altra banda, la PDE també ha criticat la «política expansionista» del CAT. «Mentre els pagesos i els arrossaires han patit unes fortes restriccions, el CAT no ha retallat ni un metre cúbic d’aigua al turisme». Els activistes consideren que el paper del CAT és fonamental en un horitzó futur i veuen com una amenaça la dessalinitzadora de Cunit (del Foix) que consideren que es podrà convertir en el punt, en la ròtula, per fer una interconnexió de xarxes, ja que es tracta d’una dessaladora projectada per ser reversible.

«El CAT és l’exemple del desequilibri territorial. Només cal comparar el desenvolupament i la demografia que ha tingut el Camp de Tarragona amb l’estancament que patim a les Terres de l’Ebre», ha expressat Panisello.

També el portaveu Manolo Tomàs ha apuntat que actualment està en joc moltes qüestions com precisament aquest reequilibri territorial. «Fa mesos que prevèiem esta situació i no s’estava actuant contra la sequera. L’Ebre torna a estar en el punt de mira. S’està creant un estat d’opinió a Catalunya favorable a un transvasament. Li diuen interconnexió, però és un transvasament», ha alertat.

Per tot plegat la plataforma considera que aquesta situació «s’ha d’aturar» o del contrari l’estat del Delta de l’Ebre quedarà compromès i marcat de per vida per la falta de cabals. «Les coses no s’estan fent bé i creiem que s’ha de lluitar». És per això que la plataforma està portant a terme xerrades informatives entre la ciutadania i fan una crida a la participació en l’assemblea del dia 15. Valoren positivament el suport i la implicació institucional d’ajuntaments i consells comarcals, així com de la Cambra de Comerç de Tortosa, que han aprovat una moció de rebuig a una possible interconnexió.

Comentarios
Multimedia Diari