El Museu de les Terres de l’Ebre acull fins al 20 de febrer l’Exposició ‘Col·leccionar passions: Àngel Fibla i els testimonis materials de tres generacions del Montsià’. En aquesta s’hi podran veure diferents tipus d’objectes recollits pel col·leccionista del Montsià Àngel Fibla.
L’exposició parteix de l’interès de Fibla pel col·leccionisme. Nadiu de Santa Bàrbara i provinent d’una família dedicada a l’agricultura i la pesca, el col·leccionista va començar a interessar-se per aquesta afició des de ben petit. «El meu interès arranca de xiquet, amb els meus pares de la postguerra. El meu pare, li trobava profit a tot i ho guardava, tenia moltes coses, deia que tot tenia una utilitat», explica Fibla, que afegeix que els seus orígens també han tingut un important pes a l’hora de preparar l’exposició, ja que «s’ha muntat tenint-los en compte, hi ha les motos Derbis, fotos actuals i de quan era jove. També n’hi ha del Delta i una mica de la zona d’interior, perquè la meva mare era de Santa Bàrbara. Com el meu pare era de La Ràpita també hi ha objectes de pesca com xarxes i altres objectes de treball». En aquest, sentit, diu Fibla que és una mostra familiar, però també amb molta referència al moment, perquè, també s’hi pot veure una mica d’història, de la tasca de la seva mare com a infermera durant la Guerra Civil i altres elements com permisos o carnets de l’època. L’exposició fa un retrat de Fibla, de la seva història, dels seus interessos, i també de les seves habilitats. El col·leccionista és a més molt aficionat als treballs manuals, i per aquest motiu, s’han exposat també uns carros fets per ell mateix així com maquetes de transport naval, que han participat en concursos dedicats a aquesta afició. «És una mica tota la història meva i de la meua família», destaca Fibla.
El col·leccionista també té un gran interès per les motocicletes. Explica que va començar a interessar-se per elles a partir de la seva jubilació, «Volia recordar la meua joventut, als anys seixanta quan va arribar el motor de moda i sobre les 40 Derbis que se van fabricar fins als anys 80». A l’exposició hi ha alguns exemplars d’aquests vehicles, concretament una mostra dels vint anys de la història de la marca Derbi Rabasa, que per a Fibla permet mostrar el canvi de les persones de la seva generació, generalment aquelles amb oficis similars, de conduir una bicicleta a conduir una moto. Aquelles màquines no deixaven de ser un ciclomotor, però tenien marxes i, per tant, no calia pedalar i facilitaven més la mobilitat; en definitiva, van ser en els anys 60 i 70 del segle passat el somni d’una societat emergent.
Exposicions a Santa Bàrbara
A partir de la seva tasca de col·leccionista, Fibla ha anat desenvolupant un coneixement i un reconeixement que l’han portat a participar en diferents activitats de caràcter etnològic i cultural i a tenir un espai al Museu de la Plana de Santa Bàrbara on té exposada una cinquantena de peces. També ha mostrat la seva col·lecció en altres municipis com Benicarló i a principis dels 2000, va crear la Casa Museu del Pagès.
El fons d’objectes de la col·lecció de Fibla supera els 3.000 elements i conté objectes diversos com eines de feina o caça, peces de ceràmica o altres objectes quotidians com ampolles de refresc.