La creació d’un videoclip uneix tres instituts de Tortosa i Alcanar

Els projecte d’innovació té la intenció de generar sinergies que beneficiïn l’ensenyament a través de la creació artística

27 mayo 2024 11:29 | Actualizado a 27 mayo 2024 11:56
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Alumnes i professorat dels instituts Dertosa i de l’Ebre (Tortosa) i Sòl-de-Riu (Alcanar) presenten el resultat del projecte conjunt que han elaborat al llarg del curs escolar. Es tracta del videoclip ‘Anymore’ creat amb la intenció de generar sinergies que beneficiïn l’ensenyament a través de la creació artística.

L’alumnat de Batxillerat de l’Institut Dertosa ha creat la lletra i melodia de la cançó ‘Anymore’. El repte de fer una cançó era un treball de la matèria Anàlisi i Pràctica Musical, de primer de Batxillerat Escènic, en la qual l’alumnat estava treballant els diferents elements del llenguatge musical i la intenció era materialitzar-ho en un producte final, és a dir, en una cançó.

Segons la professora Clàudia Giménez, «va ser molt experimental, amb una roda d’acords bàsica improvisaven melodies i el que els agradava ho anaven apuntant, enregistrant... Van treballar la història de la cançó, què volien explicar, i va anar sorgint la lletra, van decidir que fora en anglès.

I quan ja tenien prou material, el van organitzar per donar-li una estructura, un acompanyament amb instruments i un rítmic per traslladar-ho a una partitura».

Pel que fa a la coreografia, Giménez explica: «amb l’alumnat de segon de Batxillerat, a la matèria d’Arts Escèniques, abans de tenir una bona gravació de la cançó, amb enregistraments fets a classe ja vam començar a treballar el significat per buscar com explicar-ho corporalment, i vam decidir dividir la cançó en escenes i anar creant la coreografia per aquestes i, així, poder participar tot l’alumnat aportant cadascú el seu estil».

L’enregistrament de la cançó la va fer el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Vídeo, Discjòquei i So d’Alcanar. «El vam realitzar un matí durant quatre hores al saló d’actes de l’institut. Primer, cada instrument, després la veu individual i el cor. Una vegada editada la cançó en vam enviar tres versions perquè triessen», comenta la professora Núria Pinyol.

La dansa coreografia es va enregistrar al plató de l’Institut de l’Ebre pel Cicle Formatiu de Grau Superior de Realització d’Audiovisuals i Espectacles que l’ha editat i masteritzat. El coordinador del projecte, Vicente Barella, destaca que «hi havia una cinquantena d’alumnes al plató i es van comportar amb molta professionalitat. Es tracta de mesclar talent i creació».

Al parer del professorat, la col·laboració entre tres escoles públiques de les Terres de l’Ebre posa de manifest la importància de treballar de manera interdisciplinària. El fet que l’alumnat de diferents àmbits d’estudi hagi contribuït en diferents etapes de la creació del videoclip reflecteix la riquesa que pot aportar la diversitat de coneixements i habilitats en un projecte artístic.

Tant els alumnes com el professorat coincideixen a dir que la col·laboració i el treball en equip han creat llaços forts que van més enllà de les aules, contribuint a construir una comunitat educativa més unida i solidària. Els docents implicats en aquest projecte seguiran en contacte per tornar a repetir-lo o fer-ne un altre de conjunt i deixen la porta oberta a la incorporació de més centres educatius.

La col·laboració i el treball en equip ha creat llaços forts que van més enllà de les aules
Comentarios
Multimedia Diari