Kronospan, un pas endavant per reindustrialitzar les Terres de l’Ebre

L’arribada de la multinacional genera grans expectatives entre sindicats i empresaris, en especial del moble de la Sénia

08 octubre 2021 18:10 | Actualizado a 09 octubre 2021 05:06
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

ooLa implantació de la multinacional austríaca Kronospan a Tortosa obre noves oportunitats a nivell econòmic i laboral a les Terres de l’Ebre, i enfila el camí cap a la tan esperada reindustrialització del territori. Així ho veuen els sindicats i entitats empresarials com l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre o el Col·lectiu d’Empresaris del Moble de la Sénia (CEMS).Kronospan és la principal productora a nivell mundial de panells de fusta, produïts a partir de residus, i és proveïdora de diverses fàbriques de la Sénia, municipi conegut arreu per la indústria i el comerç de mobles.

Més que pel fet per tenir un proveïdor tant important a només 35 quilòmetres, des del CEMS veuen una molt bona oportunitat per donar una sortida als residus que produeixen les fàbriques de mobles senienques. «La multinacional aposta per la sostenibilitat i l’economia circular i és en aquest àmbit que la nostra col·laboració pot ser molt fructífera», comenta al Diari el president del Col·lectiu, José Ferré, qui celebra aquesta implantació industrial com una gran oportunitat per a totes les Terres de l’Ebre. El CEMS compta amb una quarantena d’associats, dels quals una vintena són fàbriques de mobles i la resta són indústries auxiliars o complementàries del sector. «Els residus de la fabricació de mobles, que per a nosaltres són un maldecap, poden ser la seua matèria primera. És una molt bona notícia», remarca Ferré.

Els sindicats també veuen en aquesta inversió un canvi de tendència, després d’anys de pèrdua del pes del sector industrial amb el tancament de fàbriques tant importants com la Lear a Roquetes o Antaix a la Sénia i Amposta. En aquest sentit, valoren els 185 llocs de treball directes anunciats, però especialment els prop de 1.500 que es preveuen indirectes, per la creació d’una xarxa d’empreses auxiliars. I és que, segons van detallar el director general a Espanya de Kronospan, Javier Mecicior, la indústria requereix d’un important treball de manteniment que encarreguen a empreses externes. La multinacional, que compta amb una quarantena de fàbriques a tot el món està establerta a la província de Burgos, on ja s’ha anat constituint tota una xarxa d’empreses al seu voltant.

«Un altre punt molt positiu és que es requereix mà d’obra qualificada. Això ajudarà a retenir el talent o fer que professionals que van haver de marxar fora puguin tornar i viure al seu territori», comenta al Diari el secretari general de Comissions Obreres (CCOO) a les Terres de l’Ebre, Marc March.

Segons la Generalitat, la multinacional ofereix també treball estable:la taxa de temporalitat a les dues plantes de Burgos és del 3 per cent. En tot cas, des dels sindicats estaran amatents «perquè les condicions laborals siguin les adequades».

Des de la UGT, el seu responsable a l’Ebre Valentí Marín remarca que és una indústria que aporta valor afegit. «És important que tornem a recuperar embranzida a nivell industrial, perquè no podem viure només del turisme i el sector primari», remarca.

A més, «la seua aposta per l’economia circular s’adiu molt amb la filosofia de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre», remarca per la seua banda Marc March.

Comentarios
Multimedia Diari