Kronospan invertirà 150 milions en la segona línia de producció al Catalunya Sud

La multinacional preveu posar en marxa aquesta nova fabricació de taulers de fusta el 2026, el mateix any que la Generalitat vol fer arribar el ramal ferroviari a les instal·lacions

06 julio 2023 18:06 | Actualizado a 06 julio 2023 18:06
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La multinacional Kronospan ha confirmat l’ampliació de la seua activitat al polígon Catalunya Sud amb una segona línia de producció, en la que s’invertiran 150 milions d’euros i es crearan 75 nous llocs de treball directes. Així, la inversió de l’empresa a les Terres de l’Ebre superarà globalment els 600 milions, amb uns 250 llocs de treball.

Segons detalla el director genera de Kronospan a Espanya, Javier Macicior, l’objectiu és que aquesta nova línia de producció estigui en funcionament al 2026, juntament amb el reivindicat ramal ferroviari fins a les instal·lacions. Mentre que la planta es dedica actualment a la fabricació de taulers d’aglomerat amb fusta reciclada, la nova línia de producció de taulers OSB requereix fusta verge com a matèria prima, procedent de la gestió forestal (tales i aclarides) dels boscos catalans i d’altres territoris.

El ramal ferroviari és necessari, segons Macicior, perquè aquest tipus de taulers s’adrecen a la construcció i es destinen principalment a l’exportació.

Així, l’empresa i el Govern de la Generalitat, juntament amb els ajuntaments de Tortosa i l’Aldea, van signar ahir un acord de col·laboració per fer possible aquesta inversió. L’acord estableix la voluntat de treballar conjuntament, amb el compromís per part de l’empresa d’ampliar la inversió i l’activitat, i per part de la Generalitat, d’impulsar «la millora dels accessos ferroviaris, el desenvolupament urbanístic de les parcel·les, la gestió forestal i el subministrament elèctric».

Segons el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, aquesta nova inversió significa un impuls estratègic per al territori: «contribueix a l’objectiu de reindustrialitzar Catalunya amb indústria sostenible i ajudarà a dinamitzar el teixit econòmic local i del conjunt de les Terres de l’Ebre».

Per la seua banda, la consellera de Territori, Ester Capella, recordà que el seu Departament està redactant un Pla director urbanístic «amb l’objectiu de reordenar un sector de 675 hectàrees d’activitat econòmica i logística, amb un futur accés a la xarxa ferroviària» i posteriorment, «possibilitar també la implantació d’una terminal intermodal de mercaderies».

Els alcaldes de Tortosa i l’Aldea, Jordi Jordan i Xavier Royo, van fer èmfasi en la necessitat de potenciar al màxim el polígon Catalunya Sud, com a element clau de desenvolupament de tot el territori.

Clúster del moble

Així mateix, des de Kronospan es va anunciar la futura creació d’un clúster de la fusta pel que ja s’han adquirit més d’un milió de metres quadrats de terreny. «Es tracta de portar clients industrials a prop, per estalviar costos en logística», segons va explicar el director general. També va fer especial èmfasi en l’aposta de l’empresa per l’economia circular i per l’energia verda. En aquest sentit, va recordar que «els taulers que es fabriquen a Tortosa estan realitzats al cent per cent amb fusta reciclada». Actualment entren a la fàbrica entre 40 i 50 camions diaris de fusta reciclada, tot i que l’objectiu és arribar als 100.

A més, s’està acabant una instal·lació fotovoltaica de 10MW a la coberta de la línia d’aglomerat «i estem analitzant la viabilitat per instal·lar un petit parc de generació d’energia eòlica a la zona», apuntà Macicior.

Comentarios
Multimedia Diari