Els ajuntaments del Montsià més afectats pels recents aiguats insten les administracions superiors a agilitar els ajuts: i és que encara no han rebut els corresponents als del setembre del 2021, just fa dos anys.
El delegat del govern de l’Estat a Catalunya, Carlos Prieto, va visitar aquest dimarts les zones afectades i es va reunir amb els alcaldes. Segons va explicar, el govern espanyol ja ha activat el Reial Decret 307/2005, pel qual es regulen les subvencions per atendre determinades necessitats derivades de situacions d’emergència o de naturalesa catastròfica, i que estableix el procediment per concedir-les.
Tot i això, Prieto va concretar que les quantitats econòmiques que puguin destinar-se als municipis estan encara per determinar, ja que encara s’estan avaluant els danys i desperfectes ocasionats per la DANA.
A més, va afegir que s’estudiarà si es pot declarar aquesta zona de les Terres de l’Ebre com a «greument afectada per una emergència de protecció civil», a l’espera que s’avaluïn també els danys ocasionats per la DANA a altres llocs d’Espanya com Toledo i Madrid.
Prieto va recordar que, abans, el govern espanyol ja va atorgar ajudes per valor de 37 milions d’euros pel temporal Glòria i prop de 2,5 milions per a les inundacions del 2021.
Uns darrers ajuts que encara estan pendents de rebre els ajuntaments, a través d’un conveni que es va signar a final de l’any passat i que ha de repartir la Generalitat. «Nosaltres hem resolt en la part que ens toca», va recordar Prieto. «Entenem que ha de tenir els seus procediments i ser correcte administrativament i dilluns el conseller Elena i la consellera Vilagrà van dir que agilitzarien les ajudes. Nosaltres la part de feina del 2021 ja la tenim feta», remarcà el delegat del govern espanyol a Catalunya.
L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, va insistir en aquesta agilitat perquè els consistoris puguin accedir als ajuts i reparar tots els danys, tot recordant que la zona s’ha vist afectada per uns aiguats als anys 2018, 2021 i 2023, a més del temporal Glòria al 2020.
En el cas d’aquest municipi, després del pas de la DANA la major part dels camins del seu extens terme han quedat trinxats i impracticables. «Estem treballant en primer lloc per garantir l’accés a les explotacions ramaderes», mentre es continua fent una avaluació dels danys. L’aigua ha causat també desperfectes a la zona de l’ermita de la Pietat, amb esllavissades que han afectat el camí d’accés a les pintures rupestres. Així, de moment s’han suspès les visites guiades i totes les activitats previstes en aquest espai patrimonial.
Per la seua banda, l’Ajuntament d’Alcanar ha demanat que es reformulen les bases de les ajudes per emergència de protecció civil. Recorden que «les subvencions per les pluges torrencials del 2018 van arribar l’any 2021 (tres anys després) i les subvencions pels desastres del 2021 encara no han arribat».
«Després de l’experiència viscuda en el retard de l’arribada de les subvencions», des del govern canareu es proposa a les administracions supramunicipals, la introducció del concepte de bestreta (avançament dels diners) en les bases de les ajudes per emergència de protecció civil.
«La situació actual del consistori canareu és un clar exemple de la repercussió econòmica que comporten aquests fenòmens meteorològics, que tenen un impacte especialment recurrent al municipi», remarquen.
«Alcanar, l’any 2019, era una localitat amb endeutament zero i, actualment, el municipi es troba en una situació d’emergència econòmica pel fort impacte de la despesa vinculada a les catàstrofes naturals». Així, l’alcalde, Joan Roig, alerta que «la situació extrema en la qual ens trobem compromet el present i el futur del nostre poble».