Els consells comarcals ebrencs, units per potenciar el turisme sostenible

Junts impulsaran, amb 3 milions d’euros provinents dels fons Next Generation, actuacions de transformació territorial

27 diciembre 2022 19:48 | Actualizado a 28 diciembre 2022 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Consells Comarcals de les Terres de l’Ebre, al costat del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) han anunciat que el pla de turisme sostenible presentat el mes de maig rebrà un ajut dels fons Next Generation per impulsar les visites a espais naturals i coneixença del patrimoni. Les quatre administracions han unit forces per treballar el pla ‘Espais naturals de la Reserva de la Biosfera’ que, en aquest sentit, contempla diverses millores per al territori.

Les Terres de l’Ebre rebran tres milions d’euros dels fons europeus dintre la segona convocatòria del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions. Aquesta partida es destinarà a intervencions dividides en quatre eixos, transició verda i sostenible, millora de l’eficiència energètica, transició digital i competitivitat. Aquestes conformen un total de 14 actuacions que posen en valor l’entorn natural i fomenten el seu ús com a espai turístic, sense deixar de banda el caràcter singular del patrimoni cultural ebrenc, així com tampoc la innovació digital.

El document pren la forma d’una eina de transformació territorial, tot buscant l’atracció de més tipus de turista i desestacionalitzant-lo, sense que sigui massiu. Així es busca aconseguir un augment dels beneficis derivats de les activitats recreatives i turístiques, que actualment es concentren més en les zones litorals en les quatre comarques.

«Volem assolir un equilibri en el desenvolupament socioeconòmic del territori» explica el president del COPATE i del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, indicant que «el pla ha de permetre aplicar un model de turisme sostenible en el marc de la Reserva de la Biosfera i convertir-se en paradigma de com el sector turístic és capaç d’exercir de palanca de canvi».

Entre les actuacions que es duran a terme al Montsià, destaquen la interconnexió i millora dels itineraris en bicicleta, com la unió de la Via Verda del Carrilet de la Cava amb el pont Penjant d’Amposta o la creació d’un nou itinerari que resseguirà el traçat de l’Eurovelo entre Amposta i Freginals i que s’unirà amb el Camí Natural de l’Ebre. També hi ha sobre la taula la millora dels túnels de la Via Verda de la Val de Zafan.

Es contempla la recuperació i reforma de les estacions de Bot i Horta de Sant Joan i la tematització de diversos trams a través d’art luminescent, una actuació que generarà atractiu turístic, ja que incorporarà una proposta artística en relació temàtica amb l’indret, Horta amb Picasso, Bot amb el vi, Benifallet amb el riu, Xerta amb l’assut i Aldover amb els cítrics.

«Les actuacions que durem a terme permetran enllaçar la Via Verda des del Matarranya fins al Delta de l’Ebre. Presentem un projecte transversal per potenciar el turisme a la Reserva de la Biosfera i convertir la Via Verda en un aparador del producte agroalimentari ebrenc», detalla Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta.

Es contemplen catorze actuacions que posen en valor l’entorn natural i el patrimoni ebrenc

Així mateix, la Ribera d’Ebre proposa, en l’àmbit de la transició digital, expandir el festival de vídeo mapping EbreLumen a la resta de comarques amb l’objectiu de dotar la Reserva de la Biosfera d’un nou producte turístic que permeti projectar el territori, internacionalitzar el festival i reduir l’estacionalitat turística.

Està previst que aquestes actuacions es vagin implementant durant els pròxims tres anys i així anar dotant al territori de les eines tecnològiques, infraestructures i millora i restauració dels espais naturals per accelerar i remarcar el model de turisme sostenible, «i ho farem de manera compartida amb l’àmbit comarcal i supracomarcal, empreses i ciutadania», conclou el president del COPATE, tot assenyalant que totes les intervencions proposades son fruit d’un procès participatiu i consensuat entre diferents agents públics i privats.

Necessitat de treball conjunt

Els quatre presidents dels ens comarcals coincideixen que un dels punts forts d’aquest de pla de potenciació dels espais naturals de les Terres de l’Ebre és el treball conjunt.

«Era totalment necessari que penséssim en les Terres de l’Ebre com un tot. Estem treballant en una estratègia conjunta que vegi les quatre comarques com un territori unit i sempre buscant el que és millor per al territori», remarca el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig.

Comentarios
Multimedia Diari