El Museu del Ferrocarril de Móra la Nova va oferir ahir un tast de vins DO Terra Alta sobre un tren d’època en moviment, una proposta innovadora en la programació de l’equipament. Amb l’objectiu de dinamitzar l’espai museístic al costat de les empreses i productors agroalimentaris locals, es va impulsar aquesta iniciativa que van poder gaudir unes 25 persones.
El Museu ja ha dut a terme anteriorment altres actuacions i activitats per difondre el patrimoni ferroviari i la seva importància en l’activitat socioeconòmica, no només del territori, sinó també d’Europa.
Aquest va ajudar a desenvolupar el creixement econòmic industrial. «És molt significatiu com ha anat transcorrent al llarg del temps», explica des del museu Àlex González, assenyalant que també és un transport més net i sostenible. «Ens proposem recrear i donar a conèixer la història i l’aportació del ferrocarril a partir de diferents projectes al llarg de l’any», diu.
Durant l’activitat, participativa i dinàmica, els assistents van compartir els seus coneixements i impressions sobre vi durant un viatge amb la locomotora dièsel 10836 del tipus Yeyé. Durant el viatge, amenitzat pel so de la música de trompeta es va recórrer el trajecte des del taller del Museu fins a l’estació i, durant una hora, es va retrocedir fins a la meitat del s. XX, desplaçant-se tal com es feia abans.
En aquest sentit, González remarca que l’activitat enològica, conduïda per la sommelier Pili Ferrando de Vinomi Rural Experience, permet ajuntar diferents tipus de turisme, els interessats en el vi, aquells que els agrada descobrir més sobre el transport ferroviari i els amants de la història. «Són tipus de turisme molt diferents, però al mateix temps molt selectes i compaginables. Amb l’activitat la gent pot gaudir d’aquests dos àmbits. A més, a molta gent li crida l’atenció, ens diuen que a l’interior del tren, se senten com en una novel·la d’Agatha Christie», apunta González.
Des del museu hi ha previstes altres propostes com una recreació del Polar Express durant el pròxim Nadal, un audiovisual basat en l’època de la Guerra Civil mostrant els canvis històrics, però també tècnics i tot el que el moment implicava per al transport ferroviari i la societat en general, o una gran trobada de trens històrics. A més, també es repetirà amb periodicitat l’activitat enològica.
Aprofitant l’activitat i la visita de mitjans especialitzats en el transport ferroviari, es va poder veure també en funcionament la locomotora de vapor Cuco, la més antiga en funcionament de Catalunya.
Posada en marxa del ‘Caspolino’
Ja fa temps que el museu treballa per posar en marxa la locomotora Caspolino per fer un trajecte turístic des de Reus fins a Casp. El ferrocarril, segons avancen al Diari des de l’espai especialitzat de Móra la Nova, podria estar llest de cara a l’estiu i en aquell recorregut també es plantegen oferir tastos enològics.