Frederic Mauri Pallarés (Tortosa, 1940-2019) és un dels grans noms de l’art a les Terres de l’Ebre des de finals dels anys cinquanta del segle passat. Pintor excepcional, il·lustrador, gravador, exlibrista, cartellista, dibuixant... Mauri s’inicià al món de l’art de ben jove, i es va manifestar aviat com una promesa. Per a molts, Frederic Mauri és un dels millors exlibristes contemporanis. Ara, arriba a la sala Antoni Garcia del Museu de Tortosa l’exposició «Frederic Mauri. Un traç rebel, 1963-1978», que recull la seua etapa més compromesa i dissident.
L’exposició, comissariada per l’historiador de l’art Sergi Plans, abasta un període comprès entre la seua primera exposició individual al Centre de Comerç de Tortosa, el 1963, i la segona, quinze anys després al mateix centre, l’any 1978; i repassa la primera etapa figurativa de l’artista –després d’uns inicis en l’abstracció– marcada per un cert realisme de caràcter social, sovint amb càrrega crítica.
Així, la mostra se centra en la seua faceta més compromesa amb la realitat del moment, al voltant de temes com el món rural, el món del treball, la violència i la repressió, o la Guerra del Vietnam, entre d’altres. La major part de les obres provenen de l’estudi de l’artista, així com de la col·lecció del Museu de Tortosa, del Museu Nacional d’Art de Catalunya i de col·leccions particulars. Cal recordar que Mauri durant el Franquisme va formar part del grup MACLA-65 i de l’Estampa Popular de Catalunya.
El comissari de l’exposició, Sergi Plans, ha explicat que aquesta exposició no és retrospectiva de tota la trajectòria de Mauri, sinó d’aquesta vessant més desconeguda, amb un «art compromès, en el moment que pren consciència de la situació i de la dictadura». Plans ha remarcat que d’entre la seixantena d’obres que hi ha exposades moltes són totalment «inèdites», i que per tant «suposaran una sorpresa i un descobriment».
«Retre homenatge a Frederic Mauri era una assignatura pendent per a Tortosa», ha valorat l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan. «Mauri forma part d’una generació de tortosins que va lluitar contra la dictadura». Com ha avançat l’alcalde, la mostra estarà acompanyada amb l’edició d’un catàleg.
La regidora de Cultura, Mar Lleixà, per la seua banda, ha fet un agraïment a la família, particularment a les filles, per haver contribuït en la celebració de l’exposició. «La sala Antoni Garcia acull exposicions dedicades a artistes del territori. A vegades passa que per ser d’aquí no han estat tan coneguts». La mostra es pot veure fins el 9 de març.
El passat 2019, pocs mesos abans de la seua mort, una altra exposició al Museu de Tortosa recollia la col·laboració que Mauri va fer al llarg dels anys amb l’escriptor Jesús Massip.