Una vintena de concerts, 12 pianos al carrer i 26 localitzacions diferents. Són algunes de les xifres amb què arriba la quarta edició del Festival Toca’m de Tortosa, que enguany s’expandeix pel territori i arriba també a Amposta i a Ascó.
El festival de piano urbà arribarà per primera vegada a Amposta el dia 10 de maig i a Ascó el dia 11, amb diverses activitats i dos concerts. Actualment no existeix cap altre festival a Catalunya que pose el piano com a eix central, amb totes les seues vessants i amb músiques d’estils diferents. El festival ha sigut nominat als Iberian Festival Awards en la categoria de festival de petit format.
El gruix del festival tindrà lloc del 22 al 25 de maig a Tortosa, amb entrada gratuïta, amb una ampliació de propostes i nous espais on tindran lloc els concerts, que tenen escenaris especials com els Reials Col·legis, el parc municipal, l’embarcador del riu o el pont roig. Com han detallat els directors del festival, els pianistes Maria Lombarte i Manel Miró, d’entre els nous espais d’aquesta edició hi ha el claustre de la Catedral, el de l’Escola Oficial d’Idiomes i el mirador del Passeig de Ronda. Als concerts hi participen artistes consagrats i d’altres emergents.
La inauguració serà el 22 de maig a la plaça de l’Absis, amb el concert de Lluís Coloma and his musical Troupe. Enguany també es farà Toca’m als terrats, amb actuacions als terrats de la Casa Climent, Bau i Brunet, una proposta molt especial. L’edició d’enguany també participa al projecte «Mira Leonardo», en homenatge a Leonardo Escoda, amb una acció que combinarà la realització d’una obra pictòrica de gran format amb un piano en directe. També es farà un recital de versos de Gerard Vergés.
L’alcalde de Tortosa Jordi Jordan ha posat en valor «aquesta proposta innovadora i única, un festival amb solament el piano com a centre». Com ha remarcat Jordan, «el festival també permet promoure el patrimoni arquitectònic de la ciutat i atraure visitants de fora». L’alcalde ha recordat l’important llegat musical de Tortosa, encapçalat pel musicòleg Felip Pedrell.
També la regidora de Cultura Mar Lleixà ha destacat la vessant educativa i social del festival, apropant el piano a l’alumnat de les escoles, i a col·lectius vulnerables, amb concerts i activitats a hospitals i en col·laboració de diverses associacions. «Quan un festival té èxit és perquè les persones hi creuen i hi posen tota la il·lusió», ha expressat, agraint la feina als organitzadors però també a l’extensa xarxa de voluntaris.
En aquest sentit, aquesta edició de Toca’m consolida la seua vessant més social, iniciant una col·laboració amb l’Associació Trastorn Espectre Autista Terres de l’Ebre realitzant un taller, portant de nou la música del piano al centre de l’Associació de Malalts d’Alzheimer de les Terres de l’Ebre, fent dos tallers als usuaris de la Fundació Mercè Pla i portant concerts als hospitals i residències geriàtriques de la ciutat (Hospital Verge de la Cinta, Hospital de la Santa Creu de Jesús, residència geriàtrica L’Onada Tortosa, i residència diocesana Sant Miquel Arcàngel).