La setmana del 17 de febrer de 2025, Costes de l’Estat va emetre un informe favorable sobre el projecte de reforma integral de la carretera T-2021, que connecta La Ràpita amb la Barra del Trabucador passant per Poble Nou del Delta. Segons ha informat la Plataforma de #lacarreteradelavergonya, la delegació de Costes de l’Estat a Tarragona desconeixia el projecte fins que la Generalitat de Catalunya els va sol·licitar l’informe el 4 de febrer. La resposta ha estat ràpida i favorable.
En una compareixença amb representants de mitjans de comunicació ebrencs dijous passat, Llauradó va revelar públicament que l’execució del llargament reivindicat projecte es trobava pendent d’un informe de Costes que, suposadament, s’havia començat a treballar des “d’octubre o novembre” i que esperaven rebre pròximament.
Segons la Plataforma, ara és la Diputació de Tarragona qui ha de sol·licitar la declaració d’utilitat pública al Consell de Ministres. Un cop aprovada, la Generalitat haurà d’atorgar la concessió, i posteriorment, la Diputació haurà d’aprovar definitivament el projecte, licitar les obres i executar-les. Consideren que aquests tràmits no haurien de suposar cap obstacle i es reclama agilitat, ja que la reforma de la carretera és no només d’utilitat pública, sinó també una necessitat urgent per motius de salut pública.
Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona, va assegurar en una trobada amb periodistes el 27 de febrer que la millora de la carretera depenia de l’informe de Costes de l’Estat. Tanmateix, segons ha pogut saber la Plataforma, en aquell moment l’informe ja havia estat emès. Llauradó es va comprometre a iniciar les obres dins del 2025, tot i que fa un any havia afirmat que començarien a principis d’estiu.
Pressió per iniciar les obres aquest any
El ple de la Diputació de Tarragona va aprovar inicialment el 25 d’octubre de 2024 el projecte de condicionament de la carretera T-2021, que afecta un tram de deu quilòmetres i preveu una inversió de 13,5 milions d’euros. Aquest tràmit va arribar després d’anys de periple administratiu, incloent una tramitació ambiental de més d’un any per part de la Generalitat. Llauradó ha assegurat que els tràmits que depenen de la Diputació s’han dut a terme tan ràpidament com ha estat possible i que es treballarà per començar les obres enguany.
Tot i això, la Plataforma recorda que la Diputació havia afirmat públicament que les obres es licitarien el 2022, fet que suposa un retard de com a mínim tres anys respecte al calendari inicial.
La Plataforma exigeix transparència sobre la inversió: es preveu destinar 5 milions d’euros el 2025, però no s’ha detallat quan s’invertirà la resta fins a arribar als 13,5 milions.
“Les accions i respostes són urgents, no només per la seva utilitat pública, sinó també per una qüestió de salut pública. Fa massa anys que esperem i patim les conseqüències d’aquest retard”, alerten des de la Plataforma, que continuarà pressionant perquè les obres comencin aquest any.