El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), que abasteix d’aigua del minitransvasament de l’Ebre a 63 ajuntaments i 25 indústries de la demarcació, va registrar l’any passat un descens del consum de més del 13 per cent arran de la pandèmia i la reducció de l’activitat econòmica, especialment durant l’estat d’alarma. El descens va ser més significatiu pel que fa a les indústries, per damunt del vint per cent. En total, el CAT va subministrar 63,77 hectòmetres cúbics d’aigua als seus consorciats durant el 2020.
L’any passat va ser especialment complicat per al Consorci i no sols per la pandèmia, sinó també i especialment pel trencament de la canonada principal que va tenir lloc el 3 de gener i que va causar inundacions i danys a l’Ampolla. Després de 40 hores de treballs sobre el terreny, es va poder restablir el servei. L’ens va contactar amb el CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) per determinar les causes del col·lapse, i així es va poder determinar que es va deure a un factor extern: hi va haver una contaminació del terreny per on passa la conducció principal causada per l’aigua de rec d’una finca, amb una concentració de clorurs molt alta.
Amb tot, es va optar també per fer una revisió dels 75 quilòmetres de la canonada principal, entre el punt de captació al riu Ebre a Campredó i Tarragona; uns treballs que es van haver d’interrompre durant tres mesos per l’estat d’alarma. Arran d’aquesta revisió es van substituir de forma urgent 5 tubs, dels més de 12.500 analitzats, a l’Ampolla, l’Ametlla de Mar, Mont-roig del Camp i Cambrils.
La segona fase, prevista entre 2021 i 2022, consistirà en la implantació d’un sistema de detecció online en continu que alerti de l’evolució estructural de la canonada. El cost de tot el projecte és d’aproximadament 5,5 milions d’euros.
Encara en el balanç de l’any 2020, el president del CAT, Xavier Royo, i el director gerent Josep Xavier Pujol, van donar a conèixer ahir dues sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en les que es donava la raó al Consorci en relació al subjecte passiu del cànon de l’aigua, i s’obligava a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) a retornar aquest tribut del període 2012-2015 per un valor de 3,56 milions d’euros.
L’ens compta amb un pla d’inversions (2020-23) per un valor de 36,6 milions d’euros, finançats al 50 per cent per l’ACA. Entre els projectes que ja estan en marxa hi ha el dipòsit regulador de Coto del Rei (El Vendrell). En l’àmbit de la millora de la qualitat de l’aigua hi ha el projecte de reducció del risc microbiològic a l’estació de tractament de l’Ampolla i en l’àmbit de la seguretat, s’han començat els projectes de soterrament de la conducció a diferents indrets i el sistema de seguretat física també a l’Ampolla.
Pel que fa als eixos d’aquest 2021, hi ha previst el projecte de detecció online en continu de la canonada principal, un nou dipòsit d’aigua crua a les instal·lacions de l’Ampolla i els dipòsits reguladors ubicats a Cunit i Vila-seca. I a mitjà i llarg termini, es treballa en els eixos de la gestió de dades i la virtualització del telecomandament.
Visites virtuals per a escolars
L’actual context ha obligat a suspendre les visites per a escolars que es duien a terme a la planta potabilitzadora de l’Ampolla i i d’altres instal·lacions del CAT. També s’ha avançat en el procés de digitalització, i en aquest marc, l’ens ja a té a punt una nova oferta de visites virtuals, que es posarà en marxa aquest proper 1 de febrer. Aquestes visites estan pensades per a escolars a partir de 4rt de primària, amb dos nivells diferenciats.