Avui és el Dia Mundial contra la depressió, una malaltia que afecta milions de persones. Maria Montserrat, psicòloga del Programa de Benestar Emocional de la Xarxa Santa Tecla, ens apropa la realitat d’aquesta dolència. La professional ens apropa a la realitat d’aquesta malaltia, explica quins són els símptomes inicials per poder detectar-la, els protocols per afrontar-la i proporciona consells per prevenir-la.
La depressió és molt més que estar baix de moral. Què ens pots dir de la depressió?
La depressió és una malaltia que afecta a milions de persones en i té un impacte molt significatiu en els que la pateixen. A Catalunya, segons l’última enquesta de salut (ESCA) del 2021, el 9% de la població de 15 anys i més té depressió, sent més superior entre les dones que entre els homes i, malauradament, aquestes xifres van en augment. Els actes que es fan arreu en el Dia Mundial de la Lluita en contra la Depressió es centren, majoritàriament, en ajudar a augmentar la consciència sobre els problemes de la salut mental, així com fomentar l’empatia, promoure la comprensió i, sobretot, reduir l’estigma associat als trastorns mentals.
Com podem detectar els símptomes inicials de la depressió en nosaltres mateixos o en altres persones del nostre entorn?
Per detectar els signes inicials de la depressió és crucial estar atents i observar si hi ha canvis en el comportament com la pèrdua d’interès en activitats que abans eren plaents. així com en l’estat d’ànim, presentant irritabiliatat i/o tristesa persistent. Podem notar canvis en els hàbits de son o en l’alimentació. També sentiments de desesperança o de inutilitat i baixa autoestima. Sovint hi ha un aïllament social i una dificultat en la concentració i en la presa de decisions, fins i tot, en aquelles més senzilles. A vegades, algunes persones manifesten dolor físic constant com, per exemple, mal de cap o dolor muscular sense una causa aparent. Hem de tenir present que els símptomes poden variar d’una persona a una altra i si es presenten esporádica o puntualment, no estem parlant de depressió. Aquests signes ens alerten quan la persona els experimenta la major part del dia, gairebé cada dia i com a mínim durant dues setmanes seguides.
Quins consells donaries per prevenir la depressió?
Ens pot ajudar a prevenir la depressió el fet de mantenir una rutina saludable amb exercici regular, una alimentació equilibrada, saber gestionar bé els nivells d’estrès i buscar suport emocional quan sigui necessari. També ens pot ajudar molt el fet de fomentar les relacions socials positives.
Quins són els protocols o passos recomanats per afrontar la depressió quan es detecta?
És crucial buscar ajuda de professionals, ja sigui a través de teràpia psicològica i/o, en alguns casos, medicació prescrita per un metge. També és important el suport emocional de familiars i amics. La constància en el tractament i seguir les indicacions professionals són claus per a la recuperació.