Josep Vallverdú publica als 98 anys una revisió del conte de la Blancaneu

L'escriptor, un referent de la literatura infantil i juvenil, publica El vuitè nan, il·lustrat per la dibuixant Sònia González, coneguda com a Cuchu

01 abril 2022 06:25 | Actualizado a 01 abril 2022 15:19
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L'escriptor Josep Vallverdú, un referent de la literatura infantil i juvenil catalana, torna a publicar als seus 98 anys el relat El vuitè nan, una revisió del clàssic conte La Blancaneu i els set nans, dels germans Grimm, il·lustrat per la dibuixant Sònia González, més coneguda com a Cuchu. A través d'El vuitè nan, publicat per La Galera, l'autor reflexiona sobre la figura de la Blancaneu i obre una qüestió al lector: Què passaria si la història de Blancaneu no fos exactament com sempre ens l'han explicada o si, en lloc de set nans, fossin vuit?

L'autor explica que ha procurat plasmar la imatge de la seva Blancaneus, l'element femení de la història, «amb caràcter», amb la intenció d'allunyar-la de la imatge delicada del conte original. Els animals, d'altra banda, prenen un important protagonisme, ja que, segons assegura Vallverdú, «una de les meves passions era ser veterinari, però em vaig decidir per les lletres», i posa èmfasi, especialment, en la seva admiració pels gats, que també es veu plasmada en la il·lustració de l'obra. «Jo també sóc dibuixant, cada setmana faig dibuixos humorístics i els ensenyo als meus amics», explica Vallverdú i, per tant, considera que té capacitat «per valorar el treball artístic». «Existeix una necessitat d'aprofundir a través del dibuix», indica l'escriptor, a la qual cosa afegeix, a més, un agraïment a Cuchu per «un treball a consciència i unes condicions del dibuix extraordinàries».

 

«Escriure per als joves, concretament el 40% de tot el que he fet, és un tipus de literatura que rejoveneix»

Guardonat amb la Medalla d'Or de la Generalitat el 2019 i Doctor Honoris causa per la Universitat de Lleida, Josep Vallverdú (Lleida, 1923) celebra amb la publicació del seu nou llibre, una trajectòria vinculada a La Galera que es va iniciar amb la publicació de Rovelló el 1969. Més de cinquanta anys després de la seva publicació, la novel·la, guardonada amb el premi Folch i Torres, segueix sent un referent en la literatura infantil i juvenil catalana, amb 27 edicions i una adaptació en dibuixos animats de les novel·les protagonitzades pel seu protagonista, el gos rural Rovelló. A Rovelló li va seguir la novel·la En Roc drapaire, amb la qual Josep Vallverdú va tornar a guanyar el premi Folch i Torres dos anys més tard i, des de llavors, l'autor va seguir escrivint narrativa infantil i juvenil per a La Galera, amb títols com L'home dels gats (1972), Bernat i els bandolers (1974) o Un cavall contra Roma (1975).

 

 

«Escriure per als joves, concretament el 40% de tot el que he fet, és un tipus de literatura que rejoveneix», exposa l'escriptor. Josep Vallverdú ha publicat amb La Galera més de seixanta obres per a joves, peces que es caracteritzen per «la gran varietat de temes, la seva ambientació en èpoques diverses de la història i per la riquesa del llenguatge», tal com asseguren els responsables de l'editorial. L'autor assenyala que es considera part de la «resistència cultural» i un «servidor de la consciència que dona continuïtat a la cultura catalana», mentre que diu que, entre els autors més joves, «això s'està perdent».

L'any 1995, La Galera va col·laborar amb l'Institut d'Estudis Ilerdencs per iniciar la publicació de la 'Biblioteca Vallverdú', la seva obra completa juvenil, que consta de catorze volums, unes quatre mil pàgines i, no obstant això, l'escriptor va seguir publicant després de la seva jubilació fins a l'any 2009 amb 'Blai Joncar'. Els últims anys, l'escriptor lleidatà ha centrat la seva producció en la poesia i, amb El vuitè nan, tornarà a retrobar-se amb els joves lectors d'entre 8 i 12 anys, valora Vallverdú.

Comentarios
Multimedia Diari