Productes de proximitat i ecològics per dinar a l’escola de Rocafort de Queralt

L’Escola Sant Roc va engegar un projecte que ha rebut el XVIII Premi Iniciativa Medi Ambient 2022

10 abril 2023 20:33 | Actualizado a 11 abril 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El projecte del menjador de l’Escola Sant Roc de Rocafort de Queralt va rebre fa unes setmanes el XVIII Premi Iniciativa Medi Ambient 2022. Una iniciativa que va començar fa exactament un any, i que ha treballat perquè els alumnes i les alumnes que es quedin a dinar a l’escola rebin un àpat de qualitat, i amb productes de proximitat.

L’alcalde de Rocafort de Queralt, Marc Roca, explica que tot això va néixer com ha resposta al plantejament anterior que hi havia. Es van adonar que es malbarataven aliments «es tiraven menús sencers», afirma el batlle, que a més afegeix que eren àpats que arribaven freds al centre i s’havien de tornar a escalfar. Per aquest motiu van decidir canviar radicalment de projecte. En van començar a redactar un que s’adeqüés «a les necessitats dels infants, però que també pogués servir per a un municipi gran i petit», comenta Roca.

Així doncs, van decidir apostar per productes sostenibles, de quilòmetre zero i ecològics. I que a més, tot això fos gestionat per una empresa de proximitat. El resultat el van trobar amb Aprodisca, l’Associació de Persones Amb Disminució Psíquica de la Conca de Barberà. Són ells qui cada dia s’encarreguen fer els àpats pels 12 alumnes que ara es queden al menjador. L’alcalde destaca que inicialment eren vuit, i ara ja han aconseguit augmentar el nombre de nens i nenes. A més també assegura que «hi ha algun mestre que de tant en tant també dina a l’escola, cosa que abans no passava».

De fet, cada matí es truca a Aprodisca i s’informa de quants infants queden a dinar. Des de l’entitat es posen a treballar, i afegeixen un menú més dels que han demanat per si hi ha algun problema. Això ha permès que s’hagi pogut contractar una persona més, ja que és l’encarregat d’anar a buscar el dinar amb la furgoneta elèctrica del consistori. Allí ho tenen tot preparat amb uns recipients especials perquè no perdin l’escalfor els aliments. Els pugen i ja es pot dinar! L’alcalde comenta que «d’ençà que vam començar amb el projecte vam llençar el microones que hi havia a l’escola, i vam comprar un forn per si s’havia d’escalfar alguna cosa, però normalment tot arriba calent».

El batlle es mostra molt content i satisfet amb els resultats, i diu que les mares i els pares també estan molt contents. Quan es va començar amb tot això se’ls va prometre als progenitors que no haurien de pagar més per aquests menús, perquè ho ha assumit l’Ajuntament. Tot i això, Roca creu que «perquè hi hagi qualitat s’ha d’implicar tothom, i el sobrecost s’hauria de poder negociar, ja que si no hi ha una espècie de diferència cap als pares i les mares que no deixen els seus fills al menjador».

Amb tot l’alcalde considera que «és un exemple molt clar d’economia circular, perquè es beneficia el productor de qualitat i amb aliments del territori». Ja hi ha diferents escoles que s’han posat en contacte amb ells per saber com va tot això, i conèixer més detalls, per més endavant aplicar-ho en altres centres educatius. Alguns són de la Conca de Barberà i ja han realitzat alguna reunió, mentre que d’altres són de fora de la demarcació. Fins i tot, destaca que han contactat amb ells centres de Girona i voltants.

Consideren que és una aposta de futur, i molt bona, per garantir una alimentació de qualitat. Al principi patien per com viurien el canvi els nens i les nenes del municipi, però van veure que es van adaptar molt ràpid, i amb bons resultats.

Comentarios
Multimedia Diari