Quan parlem del Concurs de Castells en moltes ocasions fem referència a tot el dispositiu sanitari i de seguretat que hi ha durant totes les jornades. Un gran dispositiu que vol vetllar per atendre a aquelles persones que es puguin fer mal, i que tot vagi el millor possible.
Però més enllà d’això, les colles castelleres, totes i de forma obligatòria, compten amb el seu grup de sanitaris. Es tracta, d’unes persones, que si passegeu per places castelleres segur que heu vist en alguna ocasió, perquè porten un braçalet distintiu. Així com explica Sílvia Simó, Assessora de l’Àrea de Salut i Prevenció de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, aquesta gent -que ho fa de forma voluntària- «és imprescindible». I és que una de les tasques importants que fan és d’enllaç entre la Coordinadora i les colles. Perquè des de les diferents colles poden enviar alguns dubtes que tinguin a l’entitat, a la seva àrea mèdica, i des de la Coordinadora anar-los resolent. A més també hi ha un servei de segones opinions, «per a quan hi ha una lesió, i allò que es diu no concorda».
Per tant, des de la Coordinadora fan una aposta clara per la seguretat, que va molt més enllà de resoldre dubtes i passar els ‘partes’. Cada any s’organitzen jornades de prevencions de lesions, perquè per ells «la prevenció és imprescindible», a més de fer xerrades i tallers de diferents temes que interessen. Amb la Creu Roja també fan cursos de primers auxilis, i de suport vital, pensant sobretot en les actuacions, per si en algun moment s’ha d’actuar. I a més difonen les normes de seguretat per fer castells, ja que tot això està recollit en un document. L’Assessora considera que tots aquests fets són molt importants, i que és «una tasca que s’ha de fer contínuament».
Els del braçalet
Si ens centrem estrictament amb les colles castelleres, totes compten amb un grup format per gent que té nocions, almenys, de primers auxilis.
En el cas de la Colla Jove Xiquets de Tarragona compten amb deu o dotze persones totes amb certa formació en el món sanitari, com pot ser fisioteràpia, infermeria, metges, dietistes, psicòlegs o dentistes. La seva tasca és fer d’enllaç amb la Coordinadora, però sobretot, com indica un d’ells, Enric Rovira, dediquen «molts esforços amb la prevenció». Rovira reconeix que repeteixen constantment que les accions que fa una persona repercuteixen a la resta de la colla, per això donen molta importància a la «indumentària, a treure’s tot allò que pugui produir danys, a més de col·locar-se bé, amb el cap ben posat o preparar-se físicament i hidratar-se». Aquestes directrius les diuen a tothom, però també fan xerrades quan arriba gent nova. Així doncs, més enllà d’actuar en cas de caiguda, també dediquen molts esforços a la prevenció, que per ells és imprescindible.
Un cas una mica diferent és el de la Colla Joves Xiquets de Valls. El seu equip de sanitaris està format per unes cinc persones, que no tenen estrictament formació en àmbits sanitaris, però sí que tenen el títol de primers auxilis. Això no vol dir que no sàpiguen o no puguin actuar quan és necessari. Un dels seus membres, Quim Royes, comenta que «no és necessari ser metge, perquè en cas de caiguda si hi ha res greu, es deriva directament als sanitaris que hi ha a plaça». Així doncs, en cas d’emergència si han d’actuar, també ho fan, però els seus esforços, es dediquen en bona part en la prevenció, i la preparació.
Royes comenta que «actualment la gent ja es prepara molt per fer castells, i pel seu compte, però naltros fem recomanacions». També expliquen a la gent que entra per primer cop com col·locar-se i quines són les principals mesures de seguretat. I a més també destaquen una funció, i és que quan algú té una sobrecàrrega els donen indicacions de «com recuperar-se i què fer».
Per tant, per les colles i la Coordinadora, més enllà de les actuacions que s’han de fer quan passa alguna cosa, és imprescindible la prevenció. Evitar que hi hagi lesions, fomentant que tothom respecti, i conegui les normes de seguretat per poder realitzar l’activitat.