Ara és el torn de la plaça dels Vents al cor del barri marítim d’Altafulla. Després de l’avantprojecte de reforma urbanística de la plaça Martí Royo, ahir al matí a la sala de Plens de l’Ajuntament d’Altafulla es va presentar, en audiència pública, l’esborrany del projecte que ha de vertebrar la remodelació d’aquesta plaça, punt neuràlgic de la marina d’Altafulla.
D’entrada, l’arquitecte Xavier Mercadé feia una exposició dels trets bàsics i mancances que presenta actualment la plaça dels Vents com a espai públic i de socialització, com per exemple «la seva limitació per jardineres, estructures com ara l’Oficina de Turisme, l’entronització de l’àncora i les mateixes terrasses de la restauració, que la fan tancada en si mateixa».
La reordenació ha de procurar una plaça «més alliberada de barreres i en definitiva més oberta», subratllava Mercadé. Entre altres deficiències es va posar èmfasi en el deteriorament parcial que presenta el paviment i l’estat malaltís d’alguns arbres, motiu pel qual s’endegà la reforma i que ha derivat en una actuació més ambiciosa.
Inicialment, els treballs d’execució es durien a terme en dues fases, per qüestions de pressupost, però tal com va aclarir la coalcaldessa d’Altafulla, Alba Muntadas, a instàncies de la pregunta formulada per un dels pocs assistents, «ens plantejarem fer les obres en una sola etapa, d’acord amb el romanent positiu de tresoreria de l’Ajuntament».
Amb l’ajuda d’un powerpoint, Mercadé va oferir una visió aèria de la plaça dels Vents, des de diferents angles per exposar als assistents la proposta, susceptible de ser modificada.
L’arquitecte municipal, Lluc Sumoy, va posar en relleu algunes de les ‘virtuts’ de la plaça, on la ciutadania «hi ha fet molta convivència» i de la que es mantindrà l’àncora i la Rosa dels Vents del ceramista Martí Royo, dos dels aspectes identitaris.
Es crearà una mena de placeta entre la caseta de Turisme i el centre de la plaça, que permeti activitats de carrer, es renovarà l’enllumenat per nous bàculs més curts, substitució gradual de l’arbrat malmès, amb plantació dels coneguts com ‘Arbre de la mort’, que són més baixets, til·lers i lledoners en altes casos. Reducció de jardineres perimetrals i plantada de vegetació mediterrània, com ara lavanda i romaní. S’enrederirà el mur del parc infantil, aplicació de paviment de formigó de colors diferenciats, terra drenant per a alguns sectors i uns bancs també de formigó.
Punt important és reendreçar les cinc terrasses dels bars i restauració amb pèrgoles de tipologia unificada en comptes de tendals, i el seu distanciament de la façana de l’establiment corresponent, per poder ampliar el passadís de vianants que comunica la Via Augusta amb el carrer Mestral, creuant la plaça.
Per la viabilitat i funcionalitat de la plaça no es limitarà la circulació viària erimetral, però sí l’aparcament que passarà de ser permanent a temps parcial. Caldrà refer les voreres i establir zones per a càrrega i descàrrega. Alba Muntadas confia a poder començar les obres a la tardor i, amb una execució de sis mesos, «tenir la plaça enllestida per Setmana Santa de 2023».