Una exposició repassa els 40 anys d’història de TV3 i Catalunya Ràdio amb una mirada posada al futur

‘Connectem. 40 anys de TV3 i Catalunya Ràdio’ arriba al Disseny Hub des d’aquest dimarts fins al 25 d’agost

21 mayo 2024 13:18 | Actualizado a 21 mayo 2024 13:23
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El 2024 s’han complert 40 anys de l’emissió regular de TV3, que va començar el 16 de gener del 1984, Catalunya Ràdio havia engegat el 20 de juny de 1983. En el marc de l’efemèride, 3Cat, en col·laboració amb el DHub, ha creat l’exposició ‘Connectem. 40 anys de TV3 i Catalunya Ràdio’ que repassa les quatre dècades d’història de la televisió i la ràdio públiques de Catalunya i també ofereix una mirada de futur. “És una exposició on es pot tirar de nostàlgia, però era molt important explicar a la gent que som vius, que hem connectat i que seguirem connectant”, diu el co-comissari Francesc Cano a l’ACN. La mostra al Disseny Hub de Barcelona es podrà visitar des d’aquest dimarts fins al 25 d’agost.

L’exposició, comissariada per Lluís Nacenta i Francesc Cano, consta de 900 metres quadrats que faran reviure al visitant del Disseny Hub una selecció dels programes, personatges, experiències i grans moments de la televisió i la ràdio públiques. A la mostra es pot ser el protagonista d’un telenotícies amb la recreació d’un plató amb el croma de fons, seure en un estudi de Catalunya Ràdio o escoltar sintonies populars de la televisió i la ràdio o d’alguns dels seus programes, ja siguin de ‘Bola de drac’ o del ‘Polònia’.

$!Una exposició repassa els 40 anys d’història de TV3 i Catalunya Ràdio amb una mirada posada al futur

La mostra es divideix en quatre grans espais: ‘Connectem l’actualitat’ que se centra en la informació; ‘Connectem històries’, centrat en la ficció; ‘Connectem somriures’, destinat a l’entreteniment, i ‘Connectem amb tu’, que tracta sobre el servei i la participació. I després, hi ha un epíleg sobre com podria ser el 3Cat d’aquí 40 anys.

Cano explica que l’exposició reivindica que els mitjans públics han estat “un gran nexe de la societat catalana i que l’han cohesionat amb grans principis com la llengua i la cultura”, i amb la catalanitat “com el gran eix connector de la societat catalana”.

$!Una exposició repassa els 40 anys d’història de TV3 i Catalunya Ràdio amb una mirada posada al futur

Cano indica que havien de fer una exposició que “plàsticament fos bonica” i no podien fer “una gran acumulació d’objectes sinó que havien de crear escenaris que facilitessin un consum audiovisual confortable i una experiència plàstica que des d’un punt de vista estètic fos plaent”.

El co-comissari assenyala que és una exposició on es pot tirar de nostàlgia, però era molt important, afegeix, explicar a la gent que “som vius, que hem connectat i que seguirem connectant i volem ser sempre on és la gent”. Si fins ara, apunta, estaven davant la pantalla de la televisió i a l’altra banda de la ràdio, ara són conscients que la gent està a les plataformes.

Intel·ligència Artificial

A la mostra es fan dos exercicis d’intel·ligència artificial, indica, un amb veus i un amb cares. Al final de tot aquest procés es genera una veu artificial que és la mitjana de totes les veus i es fa una cara de totes les cares que han passat per la Intel·ligència Artificial. “És un exercici molt interessant, però la Intel·ligència Artificial trigarà molts anys a superar la credibilitat de les veus i de les cares”.

L’exposició està concebuda per estar al Disseny Hub de Barcelona. Tot i això, explica Cano, estaran pendents de si alguns ajuntament els hi podria interessar. Admet que han de ser ajuntaments grans amb espais grans perquè la mostra demana uns 1.000 metres quadrats.

Inauguració

Aquesta tarda s’inaugurarà l’exposició que comptarà amb la presència de Jaume Collboni, alcalde de Barcelona; Rosa Romà, presidenta de 3Cat; Àngels Ponsa, vicepresidenta de 3Cat; Sigfrid Gras, director de TV3; Jordi Borda, director de Catalunya Ràdio; Anna Erra, presidenta del Parlament i Pere Aragonés, president de la Generalitat.

Comentarios
Multimedia Diari