Els rectors de totes les universitats públiques catalanes han subscrit una declaració conjunta en què reclamen al Govern que rebaixi el preu de les matrícules de graus i de màster, que són dels més cars d’Europa, i que els doti de més autonomia i més recursos, econòmics i humans. Els rectors, que també reclamen un model de finançament «estable», han presentat la declaració conjunta, que també van rubricar els consells socials universitaris, en el marc de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP).
Més autonomia, millor finançament públic, reducció dels preus públics de matrícula dels estudis de grau i de màster, compromís amb els acords del Consell Interuniversitari de Catalunya quant a l’estructuració dels estudis, i la incorporació de nou personal docent i investigador i de personal d’administració i serveis són les principals reclamacions.
Els rectors reclamen més autonomia organitzativa, financera, de gestió de personal i acadèmica «que comporti un rendiment de comptes periòdic i profund de les universitats al Govern de la Generalitat i a la societat a través del Parlament». També demanen urgentment «un model de finançament estable que asseguri la suficiència econòmica de les universitats aconseguint a mitjà termini el finançament de la mitjana dels països de l’OCDE» (1,22% del PIB). Actualment, el finançament del sistema públic català se situa en el 0,88% del PIB, molt per sota de la mitjana europea.
Segons els rectors, aquest finançament ha d’anar dirigit a poder complir les quatre funcions bàsiques de les universitats: docència, investigació, transferència de coneixement i compromís social.
Una de les principals exigències de les universitats és la reducció dels preus de matrícula i «que tendeixi a igualar-se a la mitjana de l’OCDE», que és d’un 14% del cost del curs (actualment a Catalunya és d’un 26%). També demanen que el cost de la matrícula dels màsters s’equipari al dels graus. «Advoquem per un sistema integral de beques i ajudes als estudiants, que asseguri en tot moment la igualtat en l’accés i en el progrés acadèmic. Reclamem que aquestes mesures es duguin a terme sense perjudicar en cap cas el finançament de les universitats públiques», van dir els rectors.
Quant a la incorporació de nou personal, els rectors proposen un «pla de xoc ambiciós» de 10 anys entre la Generalitat i les universitats públiques per poder renovar les plantilles «i donar resposta a les legítimes expectatives d’estabilització» del personal interí.
Les universitats reclamen rebaixes a les matrícules i més recursos
Graus i màsters són dels més cars d'Europa, mentre que el finançament queda molt per sota de la mitjana europea
19 mayo 2017 17:36 |
Actualizado a 21 mayo 2017 15:36
Se lee en
minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este
enlace.
Comparte en:
Comentarios