La portaveu d’ERC, Raquel Sans, no descarta la possibilitat d’un acord «imminent» amb el PSC per investir Salvador Illa com a president de la Generalitat, però reconeix que queden «més que serrells».
Així ho ha dit en declaracions a la Cadena SER a la recta final de la negociació amb el PSC, després que els republicans fixessin els últims dies de juliol com a límit per assolir un acord amb els socialistes, unes converses que, segons ha assegurat, «avancen», encara que detecta «desconfiança» al seu partit.
«L’acord podria arribar de forma imminent, perquè és el límit que ens hem fixat des d’ERC, perquè sempre hem recordat que, si bé el PSC ha optat per la negociació amb ERC, hi ha altres majories, de manera que si nosaltres no som capaços d’assolir l’acord que sigui bo per als interessos de Catalunya, ja que òbviament el PSC disposa d’altres majories i volem donar-los marge», ha declarat.
Sans ha explicat que les negociacions amb el PSC se centren principalment en quatre carpetes: la resolució del conflicte polític, el finançament, el català i les polítiques socials. La segona, la sobirania fiscal, és sobre la qual «encara» estan negociant, perquè per a ERC és «fonamental». «Es tracta del concert econòmic, al qual se li poden posar matisos i totes les especificitats que siguin necessàries, però al final és tenir la clau de la caixa, recaptar el 100% dels impostos».
En el cas que les dues formacions arribin a un acord per investir Illa, ERC ha avançat que hauria de ser ratificat en una consulta «vinculant» a la seva militància.
«La militància d’ERC és sobirana i al final tindrà l’última paraula en aquesta decisió. Jo crec que la millor garantia que la militància d’ERC pugui aprovar l’acord és que sigui un molt bon acord i que sigui un acord que la militància d’ERC entengui que afavoreix els interessos dels catalans i les catalanes».
Sans ha advertit que percep a les assemblees del seu partit recels cap als socialistes: «Hi ha un sentiment de desconfiança cap al PSOE, bàsicament, pels incompliments, perquè una cosa són les bones paraules i arribar a acords, però veiem que alguns d’aquests acords que arribem després no es compleixen».
Malgrat valorar «positivament» els gestos dels últims dies per part del Govern, com el traspàs de l’Ingrés Mínim Vital o Rodalies, Sans ha assenyalat que la imatge de la reunió entre el president del Govern central, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, forma part de la «normalitat democràtica» i no anava vinculada a la investidura. «ERC va donar la presidència de l’Estat a Pedro Sánchez i hi havia una sèrie d’acords que s’havien de complir i aquesta fotografia s’emmarca més en aquesta qüestió que en un futur pacte a Catalunya», ha apuntat.
Per la seva part, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha desvinculat les negociacions entre el Govern i la Generalitat amb les què duen a terme el PSC i ERC per investir el socialista Salvador Illa, sobre les quals va assegurar que «avancen».
A preguntes dels periodistes en una roda de premsa al Ministeri, Bolaños ha dit que la voluntat del Govern és continuar arribant a acords amb el Govern com el que dimecres passat van ratificar el cap de l´Executiu central, Pedro Sánchez, i el president català, Pere Aragonès. Això, ha precisat, en el pla institucional i governamental, perquè, segons ha argumentat, «hi ha un altre pla que tampoc se’ns escapa a ningú»: la negociació que estan protagonitzant «les dues forces polítiques que ho han de fer». I aquestes converses entre el PSC i ERC, «com és marca de la casa», han de ser «discretes», però ha assegurat que «avancen» i que «el dia que hi hagi un acord, si n’hi ha, es farà públic».
Entitats independentistes liderades per l’ANC van cridar ahir dijous als catalans a «tornar als carrers» a la propera Diada, l’11 de setembre, i participar en unes mobilitzacions que tindran lloc de forma simultània a cinc ciutats: Barcelona (Barcelonès), Girona (Gironès), Tarragona (Tarragonès), Lleida (Segrià) i Tortosa (Baix Ebre).
Així ho va anunciar en roda de premsa, celebrada a l’Arc de Triomf de Barcelona, el president de l’ANC, Lluís Llach, que va denunciar que «el preu» que paguen els catalans per formar part d’Espanya és «insuportable». «Volem la independència perquè les conseqüències de la dependència de la metròpolis espanyola ja no és només un problema de drets i llibertats, sinó de supervivència col·lectiva», va afirmar Llach.