Una oficina de turisme a la Riba per posar en valor el patrimoni natural i històric

Obirà dissabte a l’antic molí de Cal Basora. Properament començaran les obres per convertir el molí del Racó en el futur Centre d’Interpretació ‘els camins de l’aigua’, on s’invertiran 199.565 euros

14 septiembre 2022 17:17 | Actualizado a 15 septiembre 2022 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Riba donarà aquest dissabte un pas més cap a la seva promoció turística amb l’obertura d’una oficina, que donarà informació sobre tots els aspectes que li poden interessar als visitants, principalment els relacionats amb les caminades per la natura i les rutes dels molins paperers, tant els situats al nucli urbà com fora.

I com a seu d’aquestes dependències turístiques s’ha escollit un edifici emblemàtic i històric: el molí de Cal Basora. Paral·lelament, s’invertiran 199.565 euros en la remodelació del molí del Racó per convertir-se en el nou Centre d’Interpretació ‘els camins de l’aigua’, un espai on es divulgarà la importància que van tenir els molins paperers en el municipi, diu al Diari l’alcalde, Josep Fort.

El molí de Cal Basora, situat al mig del poble, ha estat rehabilitat per atendre els visitants que s’apropin a aquest petit municipi de l’Alt Camp de 575 habitants a submergir-se en el món del paper. Fa quatre anys, l’Ajuntament va comprar aquest molí, conegut també com del Guarro. Era un edifici en ruïnes –fins i tot tenia la teulada ensorrada– i els propietaris no el volien arreglar.

Els fons europeus permetran també el disseny de dues rutes pel nucli urbà

Té 60 m2 per planta. Les obres de rehabilitació van consistir en restaurar les façanes i s’han recuperat les ventanes de la segona planta –n’hi ha dues de trencades–. La remodelació per adaptar l’immoble a oficina de turisme ha costat 11.000 euros.

Aquest dissabte, a les onze del matí, s’inaugurarà aquesta oficina turística –durant la jornada hi haurà visites amb grups reduïts i a la tarda dues conferències al Casal Ribetà. A la planta baixa és on s’atendrà el públic. S’han conservat les dues portes originals, tot i que ara estan tancades amb vidre per conservar el fred o la calor.

Les entrades estan a peu pla del carrer i per tant són aptes per a persones amb minusvalidesa. Es poden veure les dues voltes –també tancades amb vidre–i la canalització del canal amb aigua que passa per allí i que servia per fer moure els molins de dins del poble. Tanmateix hi ha lavabo. El primer pis servirà només d’arxiu i per guardar el material, i al segon hi ha un mirador.

Josep Fort apunta que en aquesta oficina, que estarà atesa per una tècnic en turisme, es donarà informació sobre les dues rutes urbanes dels molins paperers –que està lligat a la reforma del molí del Racó–, de rutes de natura, del camí de la Riba a Farena així com d’altres pel terme municipal i dels senders que voregen el riu Brugent.

Posar en valor

Fa mesos que s’havia demanat una subvenció de 100.000 euros –que se sumaran als 100.000 que aportarà l’Ajuntament– al programa Leader de Desenvolupament Rural del Camp per poder tirar endavant el projecte de reconvertir el molí del Racó en un centre d’interpretació del paper, que també inclou el disseny d’una pàgina web i uns mòduls interpretatius al nucli antic.

Quant al centre d’interpretació, a la planta baixa es conservaran les restes de l’antic molí, que es troben en bon estat. «Aquí, voldríem que es fabriqués paper a mà», principalment pensant en els més petits, perquè vegin com era l’ofici. A la primera planta, on havien les estances, es decorarà de l’època del segle XVIII i es projectaran audiovisuals.

Finalment, a la segona, s’han conservat les ventanes –que servien per regular l’entrada del vent– i es on s’assecava el paper. Aquesta sala serà multiusos: per fer trobades, perquè les empreses del municipi puguin fer jornades, concerts de petits format, etc.

Dues rutes

Amb els diners europeus també es dissenyaran dues rutes pels 23 molins que hi ha al nucli urbà. Els dos recorreguts ja estan decidits. Un serà més curt. Sortirà de la plaça Major, anirà cap a la part baixa del poble pel carrer Costa Baixa, seguirà per l’antiga C-240 fins arribar a la carretera l’accés a la Riba, seguirà fins el molí de Siurana i baixarà cap a la plaça Major.

El segon recorregut serà el primer però en arribar a la Costa Alta se seguirà fins a la carretera de Farena, on hi ha el Molí de Més Amunt. Aquesta ruta permetrà visitar també els molins del Domènech, del Grog, del Bessó, de Cal Garreta (els dos darrers també eren fariners), de cal Camps, de Carbó de Dalt, de ca la Viuda i de Siurana (o de cal Jaume el Mas).

Les rutes no només inclouran els molins, sinó altres elements relacionats, com ara fonts, trulls, església, etc. Cadascun d’aquests elements tindrà una placa –que ja estan fetes i es guarden a l’ajuntament–. Les rajoles estaran situades al terra, al costat d’una fletxa –que pot ser verda o groga, depenent si és el recorregut és el curt o el llarg–, que indicarà el camí per on ha de continuar el visitant.

Però a més a més de la placa hi haurà un faristol, que contindrà una explicació ampliada de l’indret i imatges antigues. Inclourà un codi QR.

Comentarios
Multimedia Diari