Una iniciativa comercial vol donar una segona vida a locals buits de Valls

El centre és viu’ és el nom que rep un viver de botigues que s’iniciarà entre la plaça del Blat, el Pati i el carrer de la Cort

09 marzo 2023 12:47 | Actualizado a 09 marzo 2023 12:49
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, anunciava la setmana passada a la conferència que va fer per dir que es tornava a presentar, a més de valorar i explicar tota la feina que han realitzat durant aquests quatre anys, un projecte per millorar el comerç anomenat: ‘El centre és viu’.

Es tracta de tot un viver comercial, amb la intenció de recuperar locals que estan buits del centre històric, a més de fer activitats. Es tira endavant amb la Comunalitat de Valls.

Des de Vallsgenera, l’empresa municipal que està al capdavant de la iniciativa, ja fa temps que treballen per fer-ho possible. Rosa Maria Rovira, presidenta de Vallsgenera i regidora d’Empresa i Ocupació, explica que tot plegat «neix de la necessitat de tornar a obrir espais del Barri Antic».

La intenció és crear una espècie de rectangle entre el Pati, la plaça del Blat i el carrer de la Cort, juntament amb el carrer Sant Antoni, on hi hagi diferents comerços. Per aquest motiu, fa un temps es van posar a detectar espais buits, contactar amb el propietari o propietària d’aquests i conèixer la situació en la qual es trobaven. Tot i fer-ho a tota la ciutat, el rectangle serà on s’iniciarà ‘El centre és viu’.

El propietari del local fa una sessió d’ús amb el consistori, que a més, valora les necessitats d’adequació a través de la Comunalitat, que compta amb Eixam Arquitecture que s’encarreguen de determinar quines són les reformes que s’han de fer. La regidora comenta que «les millores estructurals no les podem assumir, però sí l’adequació».

El principal objectiu que tenen és que si hi ha gent interessada, no es faci enrere per l’estat del local o els preus del lloguer. Per aquest motiu, el primer any la persona que decideixi engegar el negoci pagarà 120 euros cada mes de lloguer, el segon 168 euros i el tercer 216 euros.

El contracte es fa a través de Vallsgenera. A hores d’ara ja compten amb tres o quatre locals per començar amb la iniciativa, i hi ha persones interessades a col·locar el seu negoci. Rovira reconeix que «encara estan en una fase embrionària, inicial», tot i mostrar-se il·lusionada i amb ganes de continuar amb la feina.

Un projecte que retroalimenta

A principis del mes de febrer s’engegava una formació centrada en oficis com la lampisteria, la fusteria, i la pintura perquè les persones interessades en poguessin aprendre, i aconseguissin el certificat d’ocupació. Doncs aquestes mateixes persones, seran les que faran l’adequació dels locals que formin part de la iniciativa comercial. Per tant, és un projecte que crearà ocupació en diferents sectors.

A més, no descarten que hi hagi centres que serveixin d’expositors de productes o culturals. Això, es vol tirar endavant en locals buits que potser necessiten una gran reforma que no es pot assumir, però que amb alguns arranjaments la seva entrada, o façana pugui ser un expositor per a les persones que ho vulguin o no tinguin un altre espai. Tot i això, és una proposta que encara estan acabant d’estudiar, mentre engeguen la iniciativa.

La regidora destaca que l’obertura del Museu Casteller serà un pol d’atracció, i provocarà que hi hagi moviment de persones, i amb això, que la gent entri a les botigues, més enllà dels vallencs i les vallenques.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari