El municipi de Senan, a la Conca de Barberà, transformarà l’edifici de l’antiga abadia en un local per a usos culturals diversos que aniran des d’espais per a fer exposicions a zones de creació.
Les obres començaran el proper mes de setembre però aquests darrers dies ja hi ha hagut força moviment en aquest edifici. Els veïns del poble i la mateixa alcaldessa, Carme Ferrer, han anat a veure l’estat de l’immoble per recuperar objectes i elements antics per a conservar-los o integrar-los en la decoració del nou equipament i no perdre l’essència del passat de l’abadia.
«Queden molts trets identitaris», explica l’alcaldessa de Senan al Diari, «com una calaixera on el mossèn guardava les togues, canelobres o l’antic rosetó de l’església», afegeix. A més, també hi ha unes encavallades de fusta que es conservaran com a element decoratiu, a més d’uns maons fets a mà o uns penjadors. També s’han localitzat peces de ferro, com una barana, «mirarem de reutilitzar el que puguem i si no farem fondre el ferro perquè ens facin una peça artística, que tenim molts bons artesans a la vora», diu Carme Ferrer.
«L’immoble està força tocat a nivell estructural», assegura l’alcaldessa, per això la rehabilitació que necessita és integral, des dels forjats a la teulada. El poble no disposa actualment d’un espai gran per a fer actes i «volem convertir aquest edifici en una espai multicultural, també de creació», apunta.
Diverses plantes
L’abadia disposa de 500 metres quadrats i s’espera que la seva rehabilitació estigui finalitzada cap al mes de maig de l’any vinent. La part de baix servirà com a accés principal. També hi haurà una sala de maquinària i magatzem municipal i un petit espai per a poder fer exposicions. «Volem que aquest sigui el punt de partida per visitar el veritable museu que tenim, que és el nostre terme, ja que estem envoltats de patrimoni natural, cultural i artístic», diu Ferrer. A la primera planta hi haurà una sala d’actes gran, per poder fer des de simposis a la projecció de pel·lícules, concerts, ponències o xerrades. Per últim, el pis de dalt quedarà com un espai de treball compartit pensat per a la creació.
L’edifici és propietat de l’Ajuntament des de fa set anys, quan el van comprar a l’Arquebisbat de Tarragona. La seva rehabilitació requeria un import molt elevat que el municipi no podia assumir. Ara s’ha aconseguit el finançament necessari, que supera els 300.000 euros gràcies a dues línies de subvenció procedents del departament de Cultura de la Generalitat i del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), que ha aportat la majoria dels diners.
Aquesta és una de les grans obres que s’estan fent els darrers anys en aquest micropoble, pel seu cost econòmic i pel projecte dinamitzador que hi ha al darrere, amb l’objectiu de relacionar-lo amb la casa rural o el local social, actualment tancat.
Encara hi ha una segona fase d’adequació que es farà més endavant i que té a veure amb l’exterior de l’abadia en els anomenats Jardins del rector, que actualment es troben també en desús. «La nostra idea és enjardinar aquest espai al voltant de l’edifici amb un entorn botànic al centre del poble», expressa Ferrer.