Segon any de males collites del blat de mestral de la Conca de Barberà

Van començar a plantar aquest blat fa cinc anys per fer un pa “de molta qualitat” i de proximitat

23 julio 2024 14:14 | Actualizado a 23 julio 2024 14:27
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els agricultors que produeixen blat de mestral a la Conca de Barberà tindran per segon any consecutiu una mala collita per la sequera. Van començar a plantar aquest blat fa cinc anys en col·laboració amb la Federació Provincial de Forners de Tarragona per tal que els elaboradors poguessin fer un pa “de molta qualitat” i de proximitat a partir de la farina generada també a la demarcació.

Una desena de pagesos planten 250 hectàrees del cereal, que en un any bo podrien donar uns 750.000 quilos. Algunes estimacions apunten que enguany la reducció serà de més del 30%. “És un blat que al pagès no li dona un plus de rendiment i hem agafat els anys més dolents, però amb il·lusió ho tirem endavant”, ha dit Jordi Corsellas, president de Coperal.

Si bé el blat de mestral és una barreja de diferents varietats, la que més bon resultat ha donat és la denominada ‘acuirassada’. És una varietat “més tardana, que s’ha de sembrar més tard i això també ajuda a combatre les males herbes”, ha concretat. El president del Gremi de Forners de Reus i membre de la Federació Provincial de Forners de Tarragona, Ramon de la Fuente, ha indicat que “és una farina molt versàtil”. “Ens permet treballar amb varies funcions i tipus d’elaboracions de pa, i cada forner pot elaborar el seu pa amb la mateixa farina però a la seva manera”, ha concretat.

De tota la producció, uns 8.000 quilos se’ls queden els forners de la demarcació. De la Fuente ha lamentat que tot i els esforços de les entitats són pocs els elaboradors que aposten per fer servir la farina de proximitat. “Costa molt convèncer, però per nosaltres aquests pocs cèntims que val de més, compensen, perquè el producte acabat és molt bo”, ha valorat, i ha afegit que els consumidors “ho aprecien”. Així doncs, la resta de la producció de blat, Coperal la destina a fer pinsos o altres tipus de farina.

Inici de la sega

A la Conca de Barberà la sega del blat va començar per Sant Joan i està previst que acabi a finals de juliol. Tot i això, el fet que la cuirassada sigui una varietat més tardana ha fet que aquest dimarts Coperal i els agricultors hagin escenificat en un acte l’inici de la sega del blat de mestral. Ho han fet al camp de proves que tenen als afores de Santa Coloma de Queralt i a més dels impulsors també hi han assistit representants de la comarca.

El president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Joan Canela, ha afirmat que els representants polítics han de “treballar perquè es conegui el producte” i per ajudar la pagesia a eliminar burocràcia. “Us ho hem de posar més fàcil perquè el futur del país és al seu producte i al territori”, ha afirmat. Per la seva banda, la directora dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica al Camp de Tarragona, Glòria Tibau, ha apuntat que properament s’obriran línies de subvencions per promocionar els productes de proximitat.

Comentarios
Multimedia Diari