Milloraran l’accessibilitat del castell de Barberà de la Conca amb una rampa

Les actuacions de la quarta fase d’obres de restauració a l’edificació començaran durant el mes de setembre

29 julio 2024 21:34 | Actualizado a 30 julio 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Institut Català del Sòl (Incasòl) ha tret a licitació la quarta fase de restauració del castell de Barberà de la Conca per un import de 247.931,29 euros amb l’IVA inclòs. L’actuació se centra en la reparació de les façanes i els murs, i l’adequació de l’accés a aquest edifici templer i hospitalari, segons ha explicat l’alcalde de Barberà de la Conca, Marc Rovira. «La fase va molt destinada a l’accessibilitat, ja que consisteix en la dotació d’una rampa d’accés, des del carrer Miquel Hervàs fins a la plaça del Castell».

El recinte del castell, que va esdevenir una de les fortaleses més importants de la marca establerta pels comtes de Barcelona i Urgell durant el segle XI, disposa d’un pati delimitat per la muralla dels segles XI i XII i compta actualment de dues plantes i altell, i una planta semisoterrània descoberta recentment.

L’accés al conjunt es realitza a través d’una escala urbana i una segona escala per accedir al pati. L’adaptació del pas es farà mitjançant una rampa, preservant les entrades, i també amb un nou traçat de l’escala. Des del consistori han assegurat que l’execució de la quarta fase permetrà millorar l’accessibilitat del castell. «Aquesta obra ajudarà a consolidar-lo encara més, perquè el fet que el puguem dotar d’uns accessos per a tothom ens donarà més oportunitats i més opcions», ha comentat Rovira.

D’altra banda, també estan previstes les obres de restauració de la façana nord. Aquesta està oberta al que era el pati del castell i mostra les diferents evolucions i transformacions que ha tingut la construcció al llarg de la seva història.

L’Incasòl ha tret a licitació les obres per un import de 247.931,29 euros amb l’IVA inclòs

En aquest cas, es revisaran les fusteries i les llindes per tal de determinar en quins casos és «inevitable» la seva reparació. A l’exterior, es preveu la instal·lació d’un sistema d’i·luminació per a la zona d’accés. A més a més, també es portaran a terme treballs d’urbanització i condicionament de l’espai exterior del pati, com la col·locació de diferents elements urbans i de jardineria.

De fet, el castell de Barberà de la Conca –que disposa de la consideració de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)– és un indret turístic on no només es fan visites, també acull moltes activitats culturals i festivals com Festa del Trepat o les Nits 5.1, així com els actes que organitza l’associació Amics del Castell de Barberà. En aquest sentit, l’alcalde ha destacat que es tracta d’un «punt de referència a nivell cultural per la comarca».

Projecte de restauració

Les obres de restauració del castell de Barberà van començar fa diverses dècades i, segons el batlle, l’última fase es va realitzar fa 20 anys. Rovira ha assenyalat que «la cinquena fase encara no està redactada» i que cal «anar pas a pas» en la resta d’actuacions que l’edificació templera necessita.

El termini d’execució de la quarta fase d’obres és d’entre tres i sis mesos, i des de l’Ajuntament estimen que els treballs puguin començar el mes de setembre i que finalitzin durant el primer trimestre del 2025.

Comentarios
Multimedia Diari