La sega de blat de mestral continua malgrat les pèrdues

El projecte d’impuls d’aquesta varietat no s’atura i ahir es va celebrar l’inici de la temporada
al camp de proves. Amb tot, la sequera actual ha propiciat que es perdi el 80% de les collites

27 julio 2023 20:46 | Actualizado a 28 julio 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El camp de proves de blat de la Cooperativa Cerealista de Santa Coloma de Queralt (Coperal) va esdevenir ahir l’escenari de l’acte d’inici de la sega del blat de mestral d’enguany, una varietat de proximitat pròpia de la zona.

El projecte de promoció del blat està impulsat i recolzat per entitats com Concactiva, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà o la Cambra de Comerç de Reus i també compta amb la col·laboració de productors de blat, farineres i el Gremi de Forners Artesans de Reus i Baix Camp.

Coperal s’encarrega de produir el blat d’aquesta varietat al seu camp de proves i des del Gremi de Forners Artesans de Reus i Baix Camp produeixen el pa. «Hi ha dues microparcel·les de proves i una desena de socis repartits pel territori, que han reproduït una part d'aquestes parcel·les als seus terrenys per poder treure més producció d'aquest blat», va assegurar la directora general de Coperal, Antonieta Gual.

$!Les persones assistents van poder tastar el pa elaborat amb el Blat de Mestral. foto: Roser Urgell

Aquesta és una iniciativa que va començar amb la proposició del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, qui juntament amb el grup cooperatiu i l’Ajuntament de Santa Coloma van donar embranzida al projecte.

Fins ara la farinaes comercialitzava en sacs de 5cinc quilograms, però ara s’ha apostat per un sac més petit per al consum domèstic. «Enguany hem fet un pas més –va dir Gual–, hem creat el paquet d'un quilogram de farina perquè la gent que vulgui la pugui comprar».

Reivindicació al sector

Enguany, malgrat la «collita desastrosa» a causa de les poques pluges i la sequera, Coperal continua apostant per tirar endavant aquest projecte. El president de Coperal, Ramon Segura, va exposar que les pèrdues al municipi de Santa Coloma de Queralt han estat del 80%. Amb tot, a la comarca de la Conca de Barberà s’enfilen al 90% i a zones com l’Alt Camp o el Baix Camp s'ha perdut la totalitat de la collita.

Les diferents parts implicades del projecte van manifestar que cal un canvi en les polítiques per afavorir i recompensar la feina que es fa des del sector agrari. Segura va recalcar que les cooperatives continuen apostant per la iniciativa i que si es vol continuar hi ha d’haver un suport als socis i sòcies.

En aquest sentit, el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Joan Canela, va afirmar: «Tots els agents implicats ens ho hem de creure i hem de continuar apostant perquè qualsevol activitat agrícola ens continuï representant com a territori i país».

A partir d’ara ja es pot adquirir la farina de blat de mestral amb els paquets d’un quilogram

Des del Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat, el director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, va destacar la promoció que es fa per aconseguir «un sistema arrelat al territori, just, saludable i de confiança». «El projecte reuneix aspectes d'aquestes quatre dimensions i es farà un pla perquè se segueixi, perquè volem la sobirania alimentària per Catalunya».

Finalment, l’alcalde de Santa Coloma de Queralt, Josep Corsellas, va expressar la voluntat del Consistori per seguir ajudant al sector primari, amb accions com les que ja han desenvolupat: la revisió de la xarxa de camins agraris, la construcció d’un punt d'abastament d'aigua d'ús agrícola i ramader o l’impuls de la Farinera.

Tot seguit, es van començar la sega del blat i es va fer una degustació del pa elaborat amb farina de mestral, acompanyat d’altres productes quilòmetre zero i vins de la DO Conca de Barberà.

Comentarios
Multimedia Diari