L’Ajuntament de Valls presenta al·legacions contra un projecte de plaques solars

Una empresa ha elaborat un pla per poder col·locar més de 45.000 panells d’energia fotovoltaica en sòl no urbanitzable

17 mayo 2023 10:18 | Actualizado a 17 mayo 2023 11:47
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’empresa Parsosy Las Piedras ha presentat un projecte de plaques fotovoltaiques a Valls. Es tracta, d’una iniciativa que pretén instal·lar un parc fotovoltaic amb 45.300 panells solars col·locats en una parcel·la de 300.000 metres quadrats, 30 hectàrees. L’inconvenient és que al lloc on ha d’anar aquesta planta està catalogat com a sòl no urbanitzable. Tot això, ha provocat que l’Ajuntament de Valls hagi presentat al·legacions. De fet, encara està a exposició pública, i creuen que hi haurà altres entitats del municipi i persones que també en presentaran.

De fet, en aquest sentit, la Plataforma Territori Sostenible del Camp també ha presentat al·legacions, ja que com apunten des del consistori, aquest projecte es divideix quatre parts. Això, segons l’entitat evita que l’empresa hagi de presentar un projecte mediambiental, que és necessari en el cas de superar els 5MW de potència. És a dir, la divisió permet que no se superi aquesta potència, i per tant no s’ha d’analitzar l’impacte mediambiental, i les conseqüències de la seva instal·lació, així com diuen des de la Plataforma Territori Sostenible.

La regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Valls, Sònia Roca, assegura que «no estem en contra de l’energia fotovoltaica, ni de les energies renovables. Però aquest parc va instal·lat en una zona de sòl no urbanitzable». És a dir, les 45.300 plaques solars es posarien en un lloc hi ha el camp d’aviació, que conté edificacions i les boques dels refugis antiaeris de la Guerra Civil. Roca assegura que «és un espai de memòria molt important pel municipi, però també per l’Alt Camp». En aquest sentit, des de l’Institut d’Estudis Vallencs han fet un estudi -que s’ha inclòs en les al·legacions- on expliquen la importància que té aquest indret, i les restes de la Guerra Civil que allí hi queden. És un dels principals aeròdroms del Camp de Tarragona, i la regidora el considera «el principal espai de memòria del període de la Guerra Civil del 1936-1939 a l’Alt Camp».

L’activitat agrícola

D’altra banda, a les al·legacions també indiquen que té una afectació molt gran a la Plana de Secà de l’Alt Camp. Això es tradueix en el fet que no es podria desenvolupar l’activitat agrícola que ara s’hi fa. Una activitat que és molt important per a la pagesia, i una zona que també és essencial per aquesta. En aquest aspecte, Roca ha remarcat que «és camp no urbanitzable».

Igual que la Plataforma Territori Sostenible, la regidora d’Urbanisme, també fa referència a la fragmentació, assegurant que això els permet que vagi per via urgent, i que, per tant, la tramitació sigui més ràpida. Amb tot reitera que «no ens oposem a iniciatives d’aquest tipus, però volem que siguin respectuoses amb el medi ambient, el territori i totes les persones que hi vivim».

A més recorda tot el valor paisatgístic, natural i històric que té. I acaba afirmant que «el canvi climàtic no pot ser la moneda de canvi per afectar els elements identitaris del territori aquells que, ja fa anys, es recollien en els Catàlegs del Paisatge de la Generalitat de Catalunya».

A partir d’ara estan pendents a la resolució de les al·legacions, i si l’empresa haurà de refer, o no el projecte. Tothom és conscient que l’energia renovable és el futur, però asseguren que s’ha d’estudiar bé, i veure on s’instal·len els panells solars, els molins de vent, o altres elements d’energia renovable. De fet, al Camp de Tarragona ja hi ha diferents empreses que tenen pensat posar panells, i poder produir energia a través del sol per vendre-la a diferents llocs.

Comentarios
Multimedia Diari