La Diputació de Tarragona impulsa un projecte de silvopastura per a la gestió forestal sostenible als boscos de la seva propietat a Aiguamúrcia, concretament al Bosc de Sant Sebastià, Bosc de la Font de la font de la Figuera, Bosc de la Solana i Bosc de les Forques. La silvopastura aposta pel pasturatge de ramats en zones forestals, aquesta pràctica ajuda a mantenir el sotabosc amb poc volum de biomassa, reduint així el risc d’incendis forestals, alhora que contribueix a mantenir la biodiversitat.
Aquest dimecres s’ha presentat el projecte pilot al Bosc de Sant Sebastià. La presentació ha inclòs una visita per mostrar el pasturatge d’un ramat d’ovelles i veure el corral temporal per al bestiar que s’hi ha instal·lat, “una infraestructura imprescindible per a l’èxit del projecte”, tal com assegura la diputada de Transició Ecològica, Carme Ferrer. Així mateix, Ferrer assenyala que des de la Diputació “volem posar en valor el paper de la silvopastura com a eina de prevenció d’incendis i de millora de la biodiversitat”, una pràctica que alhora contribueix a fomentar la bioeconomia local i forestal”.
Carme Ferrer també destaca que aquest projecte va en la línia d’altres iniciatives impulsades per la Diputació com ara el projecte “Rumiar”, iniciat el 2024, que millora zones forestals de les Muntanyes de Prades per preservar aquest espai de gran valor paisatgístic dels grans incendis forestals i explorar diverses formes d’activitat econòmica a la zona a partir dels recursos que genera el bosc”.
El projecte de silvopastura als boscos d’Aiguamúrcia es tracta d’una prova pilot emmarcada en el Projecte LIFE AgroForAdapt, (que lidera el Centre de Ciència i Tecnología Forestal de Catalunya), i en el qual la Diputació de Tarragona hi participa com a cofinançadora. En concret, la institució supramunicipal aporta 75.000 euros per a la implementació de treballs forestals i la instal·lació d’infraestructures per a la silvopastura, com els tancats o corrals temporals, que permeten que el bestiar pernocti a la zona facilitant una pastura més eficient del sotabosc. Tot plegat, amb el doble objectiu de reduir el risc d’incendis i millorar la biodiversitat, a més de promoure l’economia circular (promoció de carn local d’alt valor afegit a través dels ramats que hi participin). En aquest sentit, durant el 2024 s’han instal·lat les infraestructures necessàries per a la silvopastura i actualment s’estan duent a terme treballs forestals amb ramats que s’allargaran fins al març del 2025.
L’objectiu principal de la iniciativa LIFE AgroForAdapt és fomentar els sistemes agroforestals innovadors per a l’adaptació al canvi climàtic dels sectors agro-ramader i forestal en zones mediterrànies.
Gestió sostenible dels espais naturals
La Diputació de Tarragona és propietària dels boscos d’Aiguamúrcia situats a l’entorn del nucli de Santes Creus, al Terme Municipal d’Aiguamúrcia (Alt Camp). Tenen una superfície de 49 hectàrees, repartides en 4 finques: Bosc de Sant Sebastià, Bosc de la Figuera, Bosc de la Solana i Bosc de les Forques. Es tracta de 4 peces discontínues amb un caràcter marcadament forestal que formen part del mosaic agroforestal que envolta el Monestir de Santa Maria de Santes Creus.
Des del 2008 la institució ha treballat per la millora d’aquestes forests realitzant-hi actuacions per a la prevenció d’incendis (aclarides i creacions de franges de baixa densitat properes a la carretera, obertura de pistes, entre altres). Al mateix temps, s’hi han dut a terme accions per a la millora de la biodiversitat, com ara la col·locació de caixes niu, la identificació de parcel·les d’interès florístic o l’adequació d’un itinerari forestal.
El 2020 es va redactar un Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal d’aquest espai propietat de la Diputació de Tarragona, un pla que marcava objectius centrats en la prevenció d’incendis i el foment de la silvopastura. La unitat de Transició Ecològica de la Diputació va coordinar i supervisar la redacció d’aquest pla amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), i entre el 2022 i el 2023 es van executar diversos treballs forestals previstos en el pla, com la creació de zones de pastura sota arbrat que permeten fer manteniment amb un ramat d’ovelles i/o cabres durant l’hivern que controlen el creixement d’herbacis i arbustius del sotabosc.
La redacció d’aquest pla tècnic va coincidir amb la gestió i inici del projecte LIFE AgroForAdapt, que lidera el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i que se centra en dos tipus de sistemes: els silvoarables (vegetació llenyosa combinada amb cultius) i els silvopastorals (vegetació llenyosa combinada amb el pasturatge), aquest últim és el cas dels boscos d’Aiguamúrcia, motiu pel qual es va decidir emmarcar el projecte en la iniciativa LIFE AgroForAdapt com una prova pilot que cerca l’estudi de la replicabilitat i transferència de valor.