Una alimentació mal gestionada pot fer-nos envellir d’una manera poc saludable i contribuir a que parts del nostre cos –òrgans o, fins i tot, ossos– se’n ressentin. D’això i d’altres temes relacionats amb el canvi d’hàbits en l’alimentació, ha parlat, aquest dimecres 15 de gener, el dietista i nutricionista Marc Vergés, qui ha ofert, al Círcol de Reus, la primera de les xerrades de l’acabat d’encetar Cicle per al Benestar Integral de l’entitat, sota el títol Nutrició per a una salut òptima i longeva. Introducció a l’slow aging.
El també cofundador de Comocomofoods i autor de diversos llibres sobre alimentació, ha optat per començar la seva intervenció amb positivitat, tot dient que la idea és «arribar als 100 anys, i fer-ho bé, en bones condicions». També ha aconsellat que totes les xifres i informacions sobre una bona alimentació que donés al llarg de la conferència no fossin enteses com a màximes a complir i, per tant, crear una font d’estrès per no fer bé les coses com cal. «La clau és canviar petites coses, i amb això fem molt», ha assegurat. En termes d’envelliment, ha afegit, d’altra banda, l’alimentació hi té molt a veure: «Una alimentació millorable pot produir, juntament amb altres causes, una inflamació crònica de baix grau, la qual no ens permet envellir saludablement i aquest possible marcador d’envelliment pot derivar a un deteriorament de la qualitat de vida».
La població viu en un context «ple de químics», però és que cal afegir factors, com ara «l’estrès mal gestionat, les relacions tòxiques i l’insomni normalitzat» per tenir una barreja que pugui derivar a problemàtiques i patologies digestives. «La distensió abdominal és més habitual del que ens pensem, sovint té a veure amb el que es coneix com a sobrecreixement bacterià o SIBO i una vida estressant, com dèiem, pot contribuir al fet que aparegui», ha exposat el nutricionista. Ha parlat, també, d’obesitat, que «no és altra cosa que una inflamació mantinguda amb greix acumulat» i de les al·lèrgies, «un altre tipus d’inflamació, més de tipus hepàtic».
Anar a comprar al mercat
Preguntat a Vergés per si, en general, mengem bé contesta que la coneguda dieta mediterrània «s’ha desdibuixat molt i malinterpretat sovint». «La indústria alimentària ens té una mica intoxicats, és molt intel·ligent i fa aparèixer productes gustosos i còmodes de menjar que, en un grau o un altre, acabem comprant. El que caldria fer és anar al mercat i deixar-se aconsellar pel paradista i planificar, planificar molt els menjars», ha resolt el dietista. Ara bé, en dies especials com ara Nadal, «són dies excepcionals i per menjar puntualment alguna cosa que no toca, no passa res; després no cal tampoc fer dieta, simplement tornar a la normalitat».
La pròxima conferència del cicle serà el 5 de febrer (19 h), amb l’especialista en pilates Carla Scagliola.