Els Garidells projecta habitatges socials per frenar el despoblament

El poble ha perdut un 18% d’habitants en deu anys i la manca de cases impedeix a noves famílies optar a un immoble

11 marzo 2021 06:30 | Actualizado a 11 marzo 2021 09:26
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Hi ha generacions de gent que han marxat del poble per la manca d’habitatge», afirma al Diari l’alcalde dels Garidells, Marc Bigordà. Aquesta situació es repeteix en molts municipis d’arreu on el despoblament rural és una realitat, ja sigui per aquesta raó o per altres. En el cas d’aquest municipi de l’Alt Camp, l’Ajuntament està buscant noves fórmules per revertir-ho, ja que els recursos propis no són suficients per oferir habitatge nou.

Des del 2009 al 2019 Els Garidells ha perdut un 18,8% dels seus habitants, «és moltíssim tenint en compte que tenim 190 habitants», diu l’alcalde. Per posar fil a l’agulla, el consistori té dos projectes relacionats amb l’habitatge social que volen servir per atraure noves famílies o perquè que la gent que es vulgui quedar al municipi ho pugui fer.

Per una banda, s’està a punt d’adquirir per 27.000 euros un antic magatzem que té un segle d’antiguitat, que va servir com a celler particular, actualment en desús i que es troba als peus del castell. La intenció és poder rehabilitar l’immoble i fer-hi dos habitatges socials al primer pis i aprofitar la planta baixa per ubicar-hi «un magatzem per la brigada o un centre d’interpretació del castell», apunta l’alcalde. El cost d’aquesta actuació seria d’uns 200.000 euros, és per això que el poble opta a una subvenció del departament de Territori i Sostenibilitat que en sufragaria 160.000 i la resta els posaria l’Ajuntament. «Volem destinar aquests habitatges a lloguer social on l’Ajuntament seria el promotor», afirma Bigordà, però no es descarta la venda, ja que «ens podria servir com a repunt econòmic per fer el mateix projecte en altres punts del poble i omplir de contingut els solars urbans». El primer que s’ha de fer quan s’adquireixi l’antic magatzem, però, és garantir la seguretat, ja que es troba en molt mal estat.

Un segon projecte

L’altre projecte que es vol desenvolupar per afavorir la presència d’habitatge nou se situa a la urbanització Font de la Roca. «Hem adquirit un solar de 1.500 metres quadrats per 45.000 euros per convertir-lo en dues finques i una plaça». Aquesta urbanització està fent els darrers tràmits per a tenir llicència per a construir. Només falta la il·luminació dels carrers perquè compleixi amb la normativa. «Ens agradaria obtenir els recursos per a fer habitatges per a lloguer social en aquest solar», explica Bigordà.

Des de l’Ajuntament s’espera que aquests projectes iniciïn un camí a seguir i frenin un despoblament que fa anys que arrossega el poble. «Si guanyem quatre famílies, ja és molt i es copsaria l’augment, esperem aconseguir el finançament». Mentre no arriben les inversions de tercers, des del consistori ja han pres algunes mesures els darrers anys, com subvencions de fins a 1.500 euros per rehabilitar les façanes o disminuir la taxa d’impostos per a la construcció, la qual cosa anima els propietaris, ja que en els darrers tres anys el poble ha acollit cinc projectes d’obres majors.

Comentarios
Multimedia Diari