La festa grossa ja és aquí, i Valls es disposa a viure-la amb tota la ciutat en ebullició integral. La recepta és un programa tan extens com curull de seleccionats ingredients, per assaborir el menú festiu, des d’avui mateix i fins el diumenge 27 d’octubre, diada de la patrona Santa Úrsula. La mirada s’enlaira per veure els castells, però Santa Úrsula arriba amb molts altres al·licients penjats al seu estendard; també en els dies previs als actes centrals, amb la fira per a la canalla, la fira de les lletres i de roba sostenible, la castellera, el Tomb amb els gegants, correbous o el correfoc, com també la música, els quals palesen el talent creatiu vallenc a l’hora d’organitzar i viure la festa, encomanadissa a tothom de l’Alt Camp i fins i tot de més enllà.
El gruix dels actes de la Fira arrencaran divendres 25 i ho faran, com és costum, amb els més petits com a protagonistes: la 24a Mostra de Bestiar Escolar, amb les reproduccions del bestiari vallenc o peces de creació pròpia i els nans de les escoles, per trobar-se tots plegats al Pati-no del “cole”-sinó a la plaça del Pati, punt neuràlgic de la ciutat.
Del reguitzell d’actes de tota mena, en volem destacar alguns del més rellevants.
Demà dissabte, dia 19 d’octubre... Fires i foc
De 10 a 19 hores, al Portal Nou, la Fira Altres Lletres reunirà una trentena d’editorials petites i independents d’arreu del territori de parla catalana. Es presentarà el llibre itinerant de Berta Creus, Fins a l’última pedra i Muntanya russa, de la salomonenca, Natàlia Boronat. I la Fira de Roba Sostenible, una oportunitat per descobrir marques de proximitat, alternatives a la indústria tèxtil convencional, en un doble compromís de sostenibilitat i cultura.
I una mica ‘atabalats’ deixarà tothom, a partir de les 7 de la tarda, la tabalada de Santa Úrsula, que donarà el tret de sortida als actes de foc, per sembrar la discòrdia a la ciutat. És molt esperada la disbauxa que proposaran els Diables de Sant Quintí de Mediona, Bous de Foc de Reus, Bocs, Diables de Sant Antoni de Vilamajor, Diables d’Alforja, Infantil de Valls i Diables de Valls.
El claustre del Convent del Carme serà el marc de la Revolta del Vi, prevista per celebrar-se de 19 hores a 24 hores, amb degustacions de diferents cellers de la comarca per animar tothom a ballar danses medievals.
Divendres, dia 25, arriba
el Bestiari
I enguany en serà la 24a edició, la qual cosa dona idea que es tracta d’una de les activitats més esperades i consolidades.
A partir de les 17.30 hores caldrà passejar des dels Caputxins fins al Pati i no perdre’s la Mostra del Bestiari Escolar, amb la participació d’una dotzena de centres educatius de Valls, entre instituts i col·legis: dracs, cuques, lleons, cavall, os, nans, àliga i molts més elements en cercavila, amb l’acompanyament musical de l’Aula de Sons de Valls, El Tecler de Tarragona, Conservatori de Vilanova i la Geltrú, l’Escola els Baltis, Escola de Música de Tarragona i Ministrers Bufalodre de Valls.
Dissabte, dia 26, pujades al campanar i trobada d’Úrsules
Hi haurà tres torns: 10 hores, 10.30 hores i 11 hores per poder pujar al campanar de l’església de Sant Joan de Valls. Per això s’haurà de fer cua a la plaça dels Escolans i pagar 3 euros. La ocasió bé que s’ho val: es brinda l’oportunitat de pujar al campanar més alt de Catalunya, després que el passat 10 de setembre s’inauguressin les obres de restauració i consolidació del campanar, i poder gaudir d’una talaia incomparable.
A les 11.30 hores l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré Cuadras, tindrà una trobada institucional amb les dones que duen el nom d’Úrsula, patrona de la capital de l’Alt Camp, les quals a les 9 del vespre faran la salutació d’honor a la ciutat amb l’esclat de 21 morterets i tronada final, que dispararan des del balcó de l’Ajuntament.
Foc i sàtira
A les 19.45 hores, Llucifer farà la crida al conjunt de diables, que sortiran d’un Ajuntament en flames, per escampar foc i maldat per la ciutat, en el moment en què la tamborinada farà tremolar carrers i places fins a demostrar el seu poder malèfic a la plaça del Pati, comptant amb la complicitat dels Dracs, el Bou, el Diables Infantil i Ball de Diables, per recórrer la part antiga i acabar a la plaça del Blat. En aquesta plaça els versots donaran un repàs punyent, en clau de sàtira, a tots els esdeveniments viscuts pel poble, fins que la icònica baixada de l’arcàngel Sant Miquel, amb la seva espasa foragitarà les forces del mal.
Diumenge, dia 27, Santa Úrsula
A les 11 del matí, a l’església de Sant Joan, hi haurà l’ofici solemne en honor de la patrona Santa Úrsula, amb assistència de la corporació municipal, que serà saludada a l’entrada del temple pels vallencs de més altura i els més baixets: els gegants i els nans, que oferiran una ballada a la sortida de l’acte litúrgic. Durant la missa s’exposarà el magnífic reliquiari gòtic de la santa, amb el cant dels goigs de Santa Úrsula, creats el 1907, a partir d’un text originari del segle XIX, acompanyat del magnífic orgue de Valls.
No mancaran, com no pot ser d’una altra manera els castells, però d’això ja en parlarem en un altre article.