La majoria de municipis de l’Alt Camp estaran representats a les properes festes Decennals de Valls. Això serà possible gràcies a ‘L’Alt Camp fa festa’, una mostra d’elements festius i rituals que aplegarà la cultura popular de tota la comarca. Aquesta trobada tindrà lloc durant la tarda i vespre del 30 de gener i es desenvoluparà en diversos espais de la ciutat.
«La voluntat és recuperar la presència dels pobles a les Decennals. Aquest espai comarcal no hi va ser fa 10 anys i he decidit tornar-lo a posar fent una nova lectura, esdevenint una mostra transversal», explica Albert Oliva, en representació de la comissió de Cultura Popular.
La mostra començarà a les quatre de la tarda i s’allargarà fins al vespre, ocupant diferents escenaris, que mostraran aquests elements dels pobles del voltant de Valls que per a molts són ben desconeguts. El passeig dels Caputxins, per exemple, acollirà la plantada de l’Arbre de Maig, del Pla de Manlleu, que fan cada 30 d’abril. «És un ritual desconegut i molt interessant», diu Oliva.
Els armats del Pla de Santa Maria també faran una exhibició de lluïment al mateix espai. Paral·lelament, els carrers del Centre Històric acolliran les caramelles d’Alió i Vila-rodona, que habitualment es fan per Pasqua. També es desplaçaran fins a la capital de l’Alt Camp les comitives dels Pans Beneïts de nuclis de la conca del riu Gaià, com Montferri, les Pobles o Rodonyà, per a fer la benedicció dels pans al santuari de la Mare de Déu del Lledó.
A part d’aquests actes puntuals, també hi haurà una gran cercavila itinerant que agruparà els elements festius de caràcter més familiar, on destaquen els gegants d’Alcover, els nans centenaris del Pla de Santa Maria o els gegants de Figuerola del Camp. També hi haurà mostra de foc.
El tercer àmbit d’aquesta mostra seran els balls parlats, on participaran el Ball de Dames i Vells d’Alcover amb la seva sàtira al Convent del Carme o d’altres com el del degollament de Sant Joan de Rodonyà, que es representarà a l’església de Sant Antoni. «Hem aplegat moltes disciplines i transversalitats. No és la típica trobada d’elements festius sinó que és una trobada inèdita que no s’ha fet enlloc», afegeix Albert Oliva.
Conèixer la cultura més propera
L’objectiu de la comissió de Cultura Popular de les Decennals ha estat que vinguin tots els pobles de la comarca a participar en aquest acte. De fet, s’ha contactat amb tots ells, «però n’hi ha que no tenen cap element festiu o cap mostra i no hem pogut aconseguir que hi puguin ser tots. Però la majoria estaran representats», assegura.
Des de la comissió confien que aquesta mostra «servirà per donar a conèixer el teixit cultural tan ric i desconegut que tenim a l’Alt Camp».