El calçot de Valls, un producte d’una qualitat gastronòmica incomparable

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) vol superar els 18,5 milions d’unitats acreditades de la temporada passada

22 enero 2024 12:18 | Actualizado a 22 enero 2024 12:20
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cada vegada queden menys dies perquè arribi la Gran Festa de la Calçotada de Valls, un esdeveniment clau en el calendari de la capital de l’Alt Camp. Els calçots són els protagonistes d’aquest dia, en què la gastronomia local esdevé referent per a poder degustar una calçotada autèntica.

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls treballa per oferir els millors calçots, en un any en què la previsió és molt positiva. «A l'estiu hi va haver molta demanda de ceba, això vol dir que hi havia ganes de plantar i la sortida del calçot ha estat molt bona», assenyala el president de la IGP Calçot de Valls, Dalmaci Clofent.

La IGP Calçot de Valls té més d’una cinquantena de productors que comprenen entre 100 i 150 hectàrees de conreu. Cada vegada més, i sobretot amb la creació d’aquest distintiu ara ja fa 29 anys, la producció ha anat creixent amb el temps. De fet, des de fa alguns anys, la IGP es posa com a repte arribar als 20 milions d’unitats.

L’any passat es van aconseguir 18 milions i mig i enguany preveuen que la xifra pugui millorar. «Si l'any passat vam tancar en 18 milions i mig, ens agradaria sobrepassar-los i estem esperançats que pot ser un any molt bo».

Els calçots de Valls es produeixen dins de la zona geogràfica de la IGP Calçot de Valls, que comprèn l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès. Les condicions climàtiques d’aquests territoris aporten a la verdura unes característiques diferencials, tant morfològiques com organolèptiques, que el fan esdevenir un producte d’alta qualitat.

«Aquestes quatre comarques comparteixen un clima i un sòl, que fan que el calçot tingui una textura amb poques fibres, molt tendre i un gust dolç», comenta Clofent. També són llocs on no hi ha boira i hi fa vent, «un bon aliat» del calçot, perquè «manté a ratlla» les malalties d'humitats.

«Si a això li sumem els controls de la certificació de la IGP, aconseguim un producte excepcional», recalca el president de la IGP. Els calçots de la IGP Calçot de Valls han de passar un seguit de proves per acreditar-los amb l’etiqueta, que va penjada del manat amb una lligadura de color blau.

Enguany, un dels factors que ha afectat més la producció agrícola ha estat la sequera persistent que s’ha viscut arreu del territori. Amb tot, el calçot no es veu tant afectat per aquest fenomen com altres conreus. «La sequera ens preocupa i ens fa anar una mica de bòlit. El clima es veu alterat i hem d’estar movent el calendari», assegura Clofent. Però el calçot, a diferència d’altres conreus, té un avantatge i és que no té una acumulació de sequera».

Concurs de cultivadors

Durant la Gran Festa de la Calçotada, que se celebrarà el diumenge 28 de gener, la IGP Calçot de Valls organitzarà un any més el concurs de cultivadors. Aquest certamen, que enguany arriba a la 36a edició, consisteix a veure qui és el soci productor capaç d’obtenir el millor calçot.

El grup vallenc Figa Flawas, que enguany són els Amics de l'Autèntica Calçotada de Valls 2023-2024, formaran part del jurat, juntament amb altres professionals de la gastronomia i el guanyador de l’última edició.

Un bon clima i una bona qualitat del sòl

La zona geogràfica de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls comprèn quatre comarques: l’Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i Baix Penedès. Totes elles comparteixen característiques semblants com el clima o el sòl, que són les que fan que el calçot de Valls sigui un producte únic i excepcional.

Comentarios
Multimedia Diari