Premis Lladonosa, patrimoni per a joves cuiners
El certamen gastronòmic, que s’ha presentat al Monestir de Santa Maria de Poblet, busca els millors estudiants de tot Catalunya. Tarragona serà la seu de diferents proves

Diuen que tots els camins porten a Roma. En aquesta ocasió, els senders de la cuina han confluit aquest dilluns, 17 de febrer, al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, Patrimoni de la Humanitat, en la presentació de la cinquena edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, que han estat distingits com esdeveniment oficial dins del programa Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
El certamen promou la crida i cerca dels millors estudiants de tot Catalunya, i des d’aquest any també d’Andorra, en homenatge al xef, formador i historiador Josep Lladonosa, que ha documentat la cuina catalana des de l’edat mitjana.
«Vull que el premi sigui una continuïtat de la tasca a les fundacions i escoles d’hostaleria i turisme; donant la mà als alumnes; transmetent-los valors necessaris com la humilitat, honestedat i solidaritat», ha afirmat Josep Lladonosa.

Cal destacar que el certamen també inclou el Premi Social Josep Lluís Rull, obert a totes les entitats socials de Catalunya que tinguin formació de gastronomia.
Els germans Torres, Javier i Sergio, impulsors del certamen, també van aprendre del mestre Lladonosa: «Ens va ensenyar que per ser un bon cuiner has de tenir humilitat; és un orgull poder homenatjar al nostre mestre i és bo que les futures generacions aprenguin d’on venim per saber cap a on volem anar».
Com a historiador, Josep Lladonosa no s’ha estat d’aconsellar als aspirants que «no llegiu solament llibres de receptes; llegiu també llibres d’història de la cuina per formar-vos, a més de captivar-vos amb històries humanes».
Així doncs, sota el lema Una cuina de fa 700 anys, els V Premis Gastronòmics Josep Lladonosa proposen reivindicar les antigues receptes de la cuina medieval catalana, documentada per Lladonosa i que es remunta al 1324 (Llibre del Sent Soví).
De fet, les receptes que els participants hauran de realitzar durant les eliminatòries estan extretes dels manuscrits i llibres de l’edat mitjana. «Ens esforcem en què els participants respectin la identitat autòctona dels plats que es presenten a concurs, defensant d’aquesta manera la seva personalitat intrínseca que tant ha costat de conservar», ha dit Lladonosa.
Una opinió que comparteix el xef Pep Moreno (Deliranto, Salou, una estrella Michelin) i coordinador del jurat dels Premis: «Per als alumnes serà tot un repte personal. L’objectiu és ensenyar i divulgar la cuina medieval que, si no hagués estat per Josep Lladonosa, hauria caigut en l’oblit».
També ha recordat les paraules del cuiner Ferran Adrià: «Deia que no hi ha cuina tradicional, ni creativa, hi ha cuina bona i dolenta. Per això, només si coneixem les nostres arrels podrem innovar respectant on estem i el territori on hem nascut».
A la cuina, una recepta val més que mil paraules. És per això que Pep Moreno ha fet una demostració gastronòmica inspirant-se en la recepta de bacallà a la mel que Josep Lladonosa recull en el llibre La cuina que torna (Editorial Empúries).
«Als anys setanta va arribar a les meves mans un llibre franciscà, editat a Madrid l’any 1745, sota el títol Nuevo arte de cocina, sacado de la escuela de la experiencia econòmica, on vaig descobrir la recepta de bacallà a la mel; decidit a esbrinar-ne l’origen vaig escriure una carta al cap de cuina del Monestir de Poblet, fra Albert Berenguer; ell em va descobrir l’arrel monacal de la recepta i com millorar el plat acompanyant-lo d’escarola».
Receptes com aquesta serviran de font d’inspiració per als participants: «Johan Cruyff deia als seus jugadors ‘sortiu i gaudiu’; i el mateix han de fer els aspirants, amb la idea d’aprendre cada dia més», segons paraules de Pep Moreno.
Semifinal a Tarragona
Un propòsit del qual serà testimoni Tarragona, ja que la Plaça Corsini serà l’escenari, el 5 d’abril, de la Semifinal Andorra-Lleida-Tarragona, i el dia 6 de la Final del Premi Social Josep Lluís Rull. «El futur de la gastronomia catalana i el seu prestigi està en mans de les noves generacions i de les nostres per la capacitat de transmetre l’experiència de segles», ha desyacat la primera tinent d’alcalde de Tarragona, Montse Adan.
Per la seva banda, el diputat delegat de Promoció Econòmica i Ocupació de la Diputació de Tarragona, Pere Granados, ha explicat que «el certamen no només fa valdre el talent i la passió dels joves cuiners i professionals de sala, sinó que també aposta per la formació, la inclusió social i la projecció de la gastronomia catalana».
Així mateix, l’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela, ha afirmat que «ens heu servit el millor plat que es pot servir a la societat: il·lusió, passió i amor; aquest és el plat que els nostres joves necessiten».
Per acabar, el director general d’Empreses Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya, Joan Gòdia, ha recordat que «a més de per nodrir-nos, seiem a taula per gaudir, per experimentar i trobar vells sabors; els actes més importants de la nostra vida giren al voltant de la cuina».