El Departament d’Interior ha anunciat l’entrada en funcionament d’un servei d’atenció al públic presencial del Servei Català de Trànsit a les Terres de l’Ebre, que completarà el desplegament del Departament d’Interior al territori ebrenc iniciat el 2008.
Aquesta atenció especialitzada es prestarà des de la seu de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre tres dies a la setmana amb cita prèvia. S’hi facilitarà informació i assessorament a la ciutadania en relació als procediments i tràmits de trànsit, principalment informació i vista d’expedients sancionadors. També s’hi realitzaran les tasques associades a la secció de Seguretat Viària, com informació i gestió de transports especials, gestió d’esdeveniments esportius que transcorrin en vies interurbanes, gestió de centres de reconeixement mèdic de conductors o gestió d’autoescoles.
Aquest nou servei és un dels òrgans del Departament d’Interior que mancava desplegar a les Terres de l’Ebre. Amb la posada en marxa d’aquesta atenció al públic presencial de Trànsit es veurà completat el desplegament del Departament d’Interior al territori ebrenc iniciat el 2008, després de Mossos, Bombers, Protecció Civil i Agents Rurals. Pel conseller Elena, “amb l’obertura d’aquest servei de Trànsit a les Terres de l’Ebre es referma l’aposta per la descentralització i per apropar l’administració a la ciutadania”.
En aquest sentit, Elena ha posat en valor que “aquesta culminació del desplegament del Departament d’Interior a l’Ebre té un simbolisme; des del punt de vista del servei públic que es presta i també com a concepte polític, d’apostar i creure en el territori”.
Per la seva banda, el director territorial d’Interior a les Terres de l’Ebre, Miquel Alonso, ha destacat que “s’assoleix una fita històrica amb el desplegament del Servei Català de Trànsit, un servei que fins ara estava ubicat a Tarragona i que molts cops s’havia intentat portar a l’Ebre però no havia estat possible fins avui”.
Alonso ha explicat que el nou servei permetrà a la ciutadania del territori “la possibilitat de fer tràmits com la resolució, la informació i l’assessorament dels expedients sancionadors així com gestions de l’àmbit de les autoescoles”. “Farem tot el que fa el Servei Català de Trànsit però de moment començarem amb un parell de persones que treballaran, de forma presencial, 3 dies a la setmana a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC)”, ha concretat Alonso.
Subvencions per actuacions en seguretat viària i mobilitat sostenible
El conseller Joan Ignasi Elena ha anunciat també des de Tortosa que el Govern destinarà un mínim de 5 milions d’euros per a subvencions a ens locals de menys de 50.000 habitants per actuacions en seguretat viària i mobilitat sostenible. L’import màxim a finançar serà de fins a 150.000 euros i s’atorgaran les subvencions als ajuntaments que apostin per actuacions que tinguin per objecte la pacificació del trànsit. També es subvencionarà la millora dels itineraris de vianants accessibles i a les reformes urbanes que promoguin la mobilitat segura i sostenible i la mobilitat activa, com la construcció de carrils bicicleta i itineraris per a vianants que redueixin la superfície destinada al vehicle privat.
Igualment, es subvencionaran les reformes urbanes per a donar compliment a les zones de 30 km/h, com la implantació de plataformes úniques, illes de vianants i increment d’amplades de vorera que pacifiquin el trànsit i redueixin la superfície destinada als vehicles privats.
Finalment, el Govern concedirà subvencions per a la millora de la senyalització i la incorporació d’elements que permetin la pacificació del trànsit i la restricció del trànsit; a les actuacions que comportin una millora del nucli urbà amb zones lliures de vehicles; i a les actuacions que promoguin l’ús de vehicles compartits i la intermodalitat.
El conseller Joan Ignasi Elena ha volgut recordar que “la sinistralitat el passat 2021 es va reduir un 22,3%, però cada mort o ferit és una tragèdia inacceptable que ens obliga a actuar”. Per això, segons els conseller d’Interior, “el Servei Català de Trànsit té com a preocupació principal els col·lectius vulnerables, com són els motoristes, ciclistes i vianants, atès que suposen més de la meitat de les víctimes mortals al conjunt de Catalunya”
Elena posa en valor la reobertura del sector de trànsit de Mossos de Mora d’Ebre
Joan Ignasi Elena ha aprofitat la visita a les Terres de l’Ebre per posar en valor la decisió de revocar el tancament de 6 dels 22 sectors de trànsit del cos de Mossos anunciat l’any 2016. Els sis sectors afectats per aquest tancament eren els de Mora d’Ebre, Montblanc, Igualada, Olot, Mataró i Sant Feliu de Guíxols. Per tal de revertir la situació, durant els propers anys s’incrementarà el nombre d’efectius en aquests sectors fins arribar a la xifra adequada per a la prestació del servei
Elena ha explicat que aquesta decisió va en línia amb la línia estratègia de més proximitat amb el territori: “La seguretat viària és una prioritat i en aquest sentit dotar d’efectius les àrees de trànsit dels Mossos i estar a prop del territori és essencial”, ha assegurat.