<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Un projecte europeu reintrodueix exemplars d’esturió al tram final del riu Ebre

També es construirà la rampa de peixos a l’assut, dins el LIFE Migratoebre liderat per l’IDECE

30 noviembre 2023 17:05 | Actualizado a 30 noviembre 2023 17:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest mes de desembre es reintroduiran al riu Ebre 45 exemplars d’esturions juvenils i es construirà la rampa de peixos a l’assut de Xerta i Tivenys. Són les actuacions que han de concloure el projecte europeu LIFE MigratoEbre, segons ha informat l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE). La iniciativa va començar fa prop de deu anys, amb la finalitat d’incentivar la recuperació d’espècies de peixos migradors que han anat desapareixent a l’Ebre pels obstacles - assuts, embassaments, preses – que els impedeixen viatjar riu amunt en l’època de reproducció. Els esturions que s’alliberaran arribaran des del centre experimental de l’INRAE de Saint Seurin-sur-l’Isle (Nova Aquitània, França). Paral·lelament, prompte començaran les obres de la que serà la rampa de peixos «més gran de Catalunya».

El projecte MigratoEbre treballa per recuperar les espècies de peixos migratoris i millorar la connectivitat ecològica al tram final de l’Ebre, liderat per l’IDECE. Un dels objectius és recuperar l’esturió europeu (acipenser sturio) al riu Ebre, i també millorar les poblacions d’anguila, llamprea i saboga. En concret, es pretén augmentar «més de deu vegades» la disponibilitat d’hàbitats de fresa i la distribució en l’àrea de l’esturió, la saboga i la llamprea i incrementar el creixement de l’anguila.

Un acord amb França ja permès que aquest mes de desembre puguin arribar al centre d’aqüicultura de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Ràpita els 45 esturions de l’INRAE. Primer passaran «un curt període d’adaptació», els marcaran amb emissors de telemetria ultrasònica i els alliberaran a l’Ebre.

Les dades es recolliran amb receptors submarins instal·lats en diferents punts del tram final del riu. Es treballa per alliberar més exemplars a mitjà termini.

Rampa a l’assut

Aquests peixos migratoris necessiten que se’ls garanteixi «la connectivitat ecològica» a la part baixa de l’Ebre. L’any 2017 ja es va fer una rampa a l’assut d’Ascó i s’ha anat retardant la construcció de la de l’assut de Xerta i Tivenys. Però ara en pocs dies es preveu posar en marxa l’obra. La rampa de peixos tindrà 236 metres de longitud, una amplada útil de 8 metres i un pendent de 2,7 per cent. Serà la més gran que hi haurà a Catalunya.

En el marc del projecte LIFE MigratoEbre també està previst organitzar unes jornades al mes de juny del 2024 dedicades a exposar i valorar els resultats obtinguts en les diferents accions que s’han realitzat.

Comentarios
Multimedia Diari