Tortosa ha iniciat un viatge en el temps de quatre dies per traslladar-se al segle XVI, en ple Renaixement. Un any més, i ja en van 27, la capital ebrenca recupera el dinamisme i l’esplendor d’aquest segle, quan la ciutat va convertir-se en un dels centres culturals més rellevants al país.
Amb un destacat i lluït acte inaugural que estrenava ubicació, la plaça de la Catedral plena de gom a gom ha donat la benvinguda aquest dijous al vespre a alguns dels protagonistes com els procuradors, les famílies nobles i els Abanderats de Tortosa que acompanyaran la ciutadania fins aquest diumenge. La façana barroca de la Catedral ha dotat l’acte d’una monumentalitat que de ben segur ja es farà imprescindible per a les properes edicions, substituint la plaça de l’Ajuntament, on es feia fins ara.
La programació de la XXVII Festa del Renaixement inclou un total de 87 espectacles i recreacions que porten a Tortosa un total de 52 companyies, 34 de les quals territorials i la resta d’àmbit estatal i internacional. Una programació que renova continguts amb una quinzena d’espectacles d’estrena, augmenta l’activitat al carrer, reforça la programació al voltant dels campaments i tavernes i dedica una desena de propostes a la figura de Cristòfol Despuig, amb motiu del 450è aniversari de la mort de l’autor de «Los Col·loquis de la Insigne ciutat de Tortosa», obra referent de la prosa renaixentista catalana.
El pregoner de la festa d’enguany ha sigut l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz. Durant el seu pregó el batlle ha reivindicat el passat comú renaixentista d’ambdues ciutats, Tortosa i Molins de Rei. «Ens omple de motivació per fer xarxa en aquest camí d’explicar el Renaixement. No es podia començar en un altre lloc que a Tortosa», ha valorat.
I és que el Molins de Rei el pròxim 30 de novembre inaugurarà el Museu del Renaixement al Palau de Requesens i juntament amb l’Ajuntament de Tortosa s’impulsarà una ruta turística renaixentista que connectarà les ciutats catalanes i també de la resta de l’Estat que disposen d’elements patrimonials, materials o immaterials, de l’època renaixentista.
L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha agraït Xavi Paz per haver acceptat ser el pregoner d’enguany i ha incidit en crear «aquesta relació per promoure turísticament les poblacions i el patrimoni renaixentista que també forma part del país».
Jordan ha aprofitat per animar a tota la ciutadania a participar de la festa, un esdeveniment «de promoció econòmica de la ciutat i que aposta pel patrimoni històric que tenim». Jordan també ha recordat que aquests dies la ciutat s’omple de visitants i ha reivindicat la capital ebrenca i el conjunt de les Terres de l’Ebre com un dels «llocs més bonics del món», tot destacant que el territori és també Reserva de la Biosfera de la UNESCO, amb dos parcs naturals.
Enguany el portador de l’estendard de la Festa del Renaixement és l’historiador i filòleg Enric Querol, estudiós de la vida i obra de Cristòfol Despuig, que agafa el relleu del director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto.
Més sostenible i inclusiva
A més, la XXVII Festa del Renaixement és enguany més sostenible i inclusiva. En aquest sentit, es vol reduir la generació d’electricitat amb combustibles fòssils i es fomenta la mobilitat a peu amb itineraris recomanats. També es promou l’ús del got de la Festa que serà 100% biodegradable fet amb clofolla d’arròs i s’augmenten el nombre de contenidors de brossa pel recorregut, uns contenidors amb espais diferenciats per a cada fracció de residu.
Per tal de fer una festa més inclusiva i accessible a totes les persones, tal com ja es va fer l’any passat, s’habilitarà una fila zero per persones amb mobilitat reduïda i altres necessitats funcionals; hi haurà la traducció simultània d’actes i cerimònies amb llenguatge de signes i es senyalitzaran els espais amb pictogrames i símbols.
També hi ha punt lila a la zona de la festa a la nit, a les Avançades de Sant Joan, i s’ha habilitat un espai nadó, un espai tranquil i cèntric (al carrer de la Rosa) on poder alletar i canviar els bolquers als nadons.
També entre les novetats de la XXVII edició hi ha una fira d’antiguitats al pavelló firal i s’inicia la Fira dels Temps, la primera Fira Internacional d’Espectacles de Recreació Històrica, amb un programa de prescripció per a professionals i programadors d’esdeveniments renaixentistes.
450 anys de la mort de Cristòfol Despuig
Enguany el Renaixement commemora els 450 anys de la mort de Cristòfol Despuig, cavaller que va participar en la vida política de la ciutat i que és reconegut per ser l’autor de l’obra referent de la prosa renaixentista catalana, ‘Los Col·loquis de la Insigne Ciutat de Tortosa’. «Apostem per enfocar temàticament cadascuna de les edicions del Renaixement i aprofundir així en aspectes històrics, socials i culturals de l’època», ha expressat l’alcalde Jordi Jordan, que ha fet referència també a les jornades historiogràfiques dedicades a la vida i obra de Despuig, celebrades la setmana passada. També durant la festa es proposta un itinerari dedicat al cavaller tortosí amb actes nous com ara la cerimònia d’anunci de prometatge entre Cristòfol Despuig i Mariana Curto, o espectacles com ‘Cartes a Despuig’, ‘El petit Despuig’ i l’art eqüestre en honor a la unió de les famílies Despuig i Curto.