L’Ajuntament de Tortosa organitzarà quatre noves marxes exploratòries de dones aquesta primavera per tenir un espai urbà més segur i integrant-hi una visió feminista. L’objectiu és detectar llocs insegurs, però també incloure una nova mirada a l’hora de fer futures obres i projectes als espais públics.
L’Ajuntament de Tortosa portarà a terme aquestes marxes exploratòries amb la finalitat d’elaborar una diagnosi sobre la percepció de seguretat al carrer des d’una perspectiva feminista. Així, a partir de l’observació, l’experiència directa i la participació de les dones es pot fer una diagnosi i recomanacions dels espais urbans en la vida quotidiana. El passat mes de gener es va realitzar la primera marxa als barris de Remolins i Rastre, on van participar una vintena de dones, i aquesta primavera es farà a la resta de barris de la ciutat.
«Altres municipis havien iniciat fer marxes exploratòries, i aquí a Tortosa encara estava pendent», explica la regidora d’Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà, també directora territorial d’Igualtat i Feminismes. «Però cal apuntar que es tracta d’una política transversal. La finalitat és que qualsevol obra pública o projecte inclogui aquesta perspectiva feminista. Que els carrers, els espais públics i les ciutats no només són per als cotxes, són per a les persones, per a les famílies, i tenint en compte la seguretat. Aquest concepte és el que intentarem que s’inclogui en l’urbanisme i les obres públiques a partir d’ara».
Així per exemple es tindrà en compte la il·luminació dels carrers i places, però també el fet de dissenyar espais públics sense racons tancats. També es podrà estudiar si es poden fer més parades de bus a demanda dels usuaris. La iniciativa de les marxes es porta a terme juntament amb Punt 6, una cooperativa de treball formada per arquitectes, sociòlogues i urbanistes, que en farà el devolutiu. Per a organitzar les marxes, que es fan de nit, se cita a dones que viuen o treballen al barri, ja que coneixen l’espai i la realitat. Al col·lectiu Punt 6 se’ls facilita abans informació del barri, que acaben de complementar amb la que recullen in situ. Primer, es fa una part més teòrica de senyalització al plànol, per, després, emprendre la marxa. També es convida a les associacions de veïns, a les famílies de les escoles... En el cas de la primera marxa portada a terme, per exemple, també van participar alumnes del campus de la URV.
«De nit la percepció canvia molt. Per exemple, al parc al costat del campus universitari, vora el riu Ebre, de dia ho veus com un espai molt agradable. En canvi de nit l’evites», apunta Lleixà.
Amb les sortides es farà un debat amb les dones participants, que també seran convidades a l’entrega del devolutiu, amb una sessió conjunta amb la diagnosi dels barris i els punts que Tortosa podrà millorar. L’objectiu és tenir el devolutiu a l’estiu.
«El departament va elaborar el Llibre Blanc de Prevenció inclòs en el primer Pla Nacional de Prevenció de les Violències Masclistes. Era un dels punts, les marxes exploratòries, com el punt lila. Vam tenir clar que era necessari», clou Lleixà.