<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Objectiu comú, protegir el Delta: el territori s’incorpora a la taula de treball de l’Estat i la Generalitat

El Ministeri reordenarà Eucaliptus i estudiarà l’obertura d’una gola del riu per reduir la regressió de Buda, entre altres actuacions que no esperaran que s’aprovi el Pla de Protecció

14 marzo 2024 17:10 | Actualizado a 14 marzo 2024 22:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amposta ha estat aquest dijous l’escenari d’una trobada entre la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera; el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, i els membres de la Taula de consens pel Delta, que agrupa ajuntaments i regants de la zona, per abordar les problemàtiques i actuacions per garantir el futur d’aquest territori, afectat per la regressió, la subsidència (enfonsament) i els efectes del canvi climàtic.

La vicepresidenta va explicar que el govern de l’Estat no esperarà a l’aprovació definitiva del Pla de Protecció del Delta, que encara es retardarà, per dur a terme actuacions a la zona. Així, en va establir en quatre blocs. El primer, sobre la gestió i dinàmica fluvial, inclou l’avançament del treball per l’alliberament i aportació de sediments des dels embassaments, un cop fetes ja algunes primeres proves pilot i acabada la descontaminació del pantà de Flix. També es crearà un Observatori de gestió de l’aigua, dedicat especialment al tram final de l’Ebre i el Delta.

El segon bloc, sobre el litoral, inclou la deconstrucció del passeig de l’Arenal a l’Ampolla o la reordenació i naturalització de la platja d’Eucaliptus, al terme d’Amposta. Es continuarà amb els moviments de sorres per reforçar els punts més fràgils del litoral, similars al primer projecte que ja es va executar l’any passat. I també s’estudiarà la reobertura d’una gola al riu Ebre per frenar la regressió que pateix l’Illa de Buda.

Un tercer bloc aborda la biodiversitat, amb programes específics contra les espècies invasores i recuperació d’hàbitats.

L’últim bloc d’actuacions té a veure amb la governança, amb la creació de la taula de treball conjunta entre Estat, Generalitat i Taula de Consens, aprovada ara fa unes setmanes al Congrés dels Diputats, i que es reunirà cada tres mesos; o la gestió de la Finca Bombita, al terme de Deltebre, que s’encarregarà a l’organisme Parques Nacionales, «amb la participació dels agents locals».

«Estem a l’espera d’altres propostes que ens puguin arribar des de la Taula de Consens», afirmà Ribera, qui va qualificar el Delta com un espai «especialment ric en tradició i cultura, vulnerable als efectes del canvi climàtic i la dinàmica del litoral; i complex, on conflueixen múltiples competències de les administracions».

Pel que fa a l’aprovació del Pla de Protecció del Delta de l’Estat, haurà d’esperar a que acabi la tramitació de l’avaluació ambiental estratègica, que inclou tant aspectes del litoral com de l’àmbit fluvial.

L’Estratègia Delta de la Generalitat avança amb les guardes de les basses i de la badia dels Alfacs

Per la seva banda, el conseller Mascort va detallar com avança el full de ruta de l’Estratègia Delta que impulsa l’administració catalana. Estan a punt d’acabar les obres de reforç de les guardes de protecció de les llacunes a Canal Vell, la Tancada, l’Encanyissada i l’illa de Buda, que han de permetre fer front a la pujada del nivell del mar, i que no desbordi de les basses als cultius d’arròs.

Al mes de maig està previst que comencin les obres per construir la guarda de protecció al llarg de la badia dels Alfacs. En aquest sentit, el conseller va aprofitar la reunió amb la vicepresidenta per reclamar celeritat en els tràmits de concessió d’alguns trams que transcorren per zona marítimoterrestre, competència del Ministeri. L’obra actuarà com a barrera de contenció davant la pujada del mar i contribuirà a evitar l’entrada d’aigua terra endins i a minimitzar, així, la salinització del delta de l’Ebre.

Pel que fa a l’actuació de la part frontal, s’espera que aquest mateix mes de març s’adjudiqui l’estudi del disseny de l’obertura de la bocana del Fangar i el reforçament de les platges amb dragues de sorra del fons marí.

La Taula de Consens valora el compromís per fer reunions tècniques cada tres mesos

Mascort també anuncià que al mes de juliol s’iniciaran els primers treballs per instal·lar estacions de bombament i adaptar la xarxa hidràulica de reg per poder derivar el màxim volum d’aigua dolça a fi d’alimentar les llacunes, aconseguir la màxima renovació i evitar episodis d’eutròfia i anòxia que comportin mortalitats massives de peixos, amb una dotació de més de 36 milions d’euros.

El portaveu de la Taula de Consens, Xavier Curto, valora positivament la reunió. «És molt important que ens incorporem a la taula de treball i que aquesta es reuneixi cada tres mesos, amb contingut eminentment tècnic per poder avançar en les actuacions que necessita el Delta», remarcà.

Membres de la Plataforma en Defensa de l’Ebre van ser també a Amposta i van poder parlar breument amb la vicepresidenta, i també amb el conseller, als qui van transmetre la seva oposició a una possible interconnexió de xarxes per portar aigua de l’Ebre a Barcelona, a més de demanar accions decidides per l’aportació de sediments i la protecció del Delta.

Comentarios
Multimedia Diari