Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Naix el projecte SolFlix, una comunitat energètica local

El projecte, que fa uns mesos que s’està gestant, busca promoure l’economia verda

17 julio 2023 11:57 | Actualizado a 17 julio 2023 11:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les Terres de l’Ebre ja tenen la primera comunitat energètica. Es tracta d’una cooperativa, la primera que fa aquest pas, i actua a la Ribera d’Ebre, concretament a Flix.

Els objectius d’aquest projecte, que ja fa mesos que s’està gestant, són generar energia renovable destinada al consum diari, subministrar energia al màxim nombre d’habitants possible, promoure l’economia verda i les relacions veïnals, reduir l’import mensual de la factura elèctrica, i les emissions de CO2 i fer que Flix sigui totalment sostenible.

«Som una Comunitat de Consum compartit sense ànim de lucre. Ens proposem fer el pas cap a un model de transició energètica totalment renovable al municipi», explica Vicenç Alegre, membre de la Junta del Grup Promotor de la iniciativa.

En la mateixa línia, Alegre afegeix que busquen aconseguir «no dependre d’una multinacional, treballar per promoure l’energia des dels mateixos ciutadans, participant en projectes col·lectius.

Per tirar endavant el projecte, la comunitat energètica es proposa, entre altres, fer estudis d’estalvi i producció energètica, i donar a conèixer l’àmbit organitzant xerrades, conferències, i cursos de formació.

«L’important és poder fer la transició energètica des de la ciutadania», destaca Alegre, posant l’exemple d’altres llocs d’Europa, on «poblacions de la mateixa mida que Flix produeixen quatre o cinc vegades més energia de la que necessiten, llavors aquesta es pot distribuir. És un pol de generació d’energia renovable».

De fet, segons expliquen des de Solflix, la idea naix de l’acció ciutadana per donar resposta a la crisi mediambiental actual. «Estem en una situació d’endarreriment pel que fa a les energies renovables i la seva autogeneració. Si això no ho fem nosaltres, vol dir que aquesta energia l’hem d’importar», diu el membre de la cooperativa. «Ens agradaria fer una crida a poblacions perquè es posin a treballar en aquest àmbit, perquè siguem els nostres propis generadors».

De moment, a Flix, ja s’han instal·lat plaques solars en set cases particulars, però des de Solflix també estan oberts a col·laborar amb empreses, entitats i administracions perquè puguin compartir aquest autoconsum.

Per fer-ho, SolFlix, ha aconseguit una subvenció SolarCoop, que cobreix tots els estudis, energètics, els plans de viabilitat, la governança de la comunitat energètica i la infraestructura necessària per al funcionament.

La cooperativa SolFlix està formada per cooperatives de l’economia social i solidària i del sector de la transició energètica.

Comentarios
Multimedia Diari