L’ampliació de la Via Verda de la Val de Zafán, entre els municipis de Roquetes, Tortosa, Amposta i la Ràpita, avança a bon ritme per ser una realitat l’any que ve. Les obres estan suposant l’adequació i transformació de l’antic tram ferroviari, al llarg de 27,3 quilòmetres, que uniran els dos parcs naturals de les Terres de l’Ebre: els Ports i el Delta de l’Ebre.
El projecte es divideix en dues fases. Actualment s’està executant la primera fase, de la qual, s’ha acabat el ferm en 14 dels 19 quilòmetres totals.
Entre Amposta i la Ràpita s’està realitzant treballs de delimitació de la via verda amb camins adjacents utilitzats per maquinària agrícola. També s’han iniciat els treballs previs per començar l’execució de les rampes al pont penjant d’Amposta; i s’estan realitzant els fonaments i l’estructura de formigó de la passarel·la per creuar per sobre l’autopista AP-7 i la carretera C-12 (Eix de l’Ebre).
Al pas pel nucli urbà de Vinallop, al municipi de Tortosa, s’està instal·lant l’enllumenat públic previst a la zona urbana, segons informen des de la Diputació de Tarragona, ens que lidera el projecte al costat dels respectius ajuntaments.
La Via Verda, que aprofita una antiga línia fèrria que connectava amb l’Aragó i que es va abandonar als anys setanta el segle passat, és un dels principals actius turístics de l’interior de les Terres de l’Ebre. El nou tram permetrà connectar amb la costa i el Delta, i suposarà per tant, un salt endavant en l’oferta cicloturística del territori, Reserva de la Biosfera per la Unesco.
Antics traçats en desús
L’actuació va arrencar el passat mes de novembre i compta amb un pressupost total de més de 6,3 milions d’euros, amb uns ajuts de 5 milions per part del Fons de Recuperació Europeu Next Generation.
La major part del projecte de l’extensió de la Via Verda de Roquetes a la Ràpita passa per antics traçats ferroviaris en desús o paral·lela a camins ja existents, però en alguns punts és necessari projectar-ne de nous o recuperar l’antic traçat, fet que ha fet necessària la tramitació d’un Pla especial urbanístic.
Dues fases
Per aquest motiu, el projecte s’ha dividit en dues fases diferenciades però que es desenvolupen de manera paral·lela.
La primera fase ara en marxa, amb un pressupost de 3,9 milions d’euros i que du a terme Tragsa, inclou la construcció de dos nous trams ciclables entre els municipis de Roquetes, a la comarca del Baix Ebre, i la Ràpita, al Montsià; l’execució del projecte de millora de la mobilitat a l’entorn urbà de la ciutat d’Amposta i la millora de l’accessibilitat per l’eliminació de les barreres a la N-340, AP-7 i la C-12. La segona fase inclou també nous trams i compta amb 2,4 milions d’euros de pressupost.
Informe ambiental amb condicions
El Departament d’Acció Climàtica no sotmetrà a una avaluació ambiental ordinària el projecte d’extensió de la Via Verda de la Val de Zafán, però ha emès un informe ambiental amb condicions.Segons publicà el Diari Oficial de la Generalitat el passat mes d’agost, no s’accepta la modificació del traçat a la Torre de Carrova, a Amposta, i caldrà mantenir la proposta inicial per no afectar el conjunt arqueològic d’aquest àmbit. Caldrà també mesures preventives per preservar l’espècie de flora amenaçada Asplenium sagittatum, de manera que els elements auxiliars de la via no afectin el talús on hi ha la planta. Finalment, l’informe assenyala que cal adaptar el traçat de la via verda en el tram dels barrancs amb risc d’inundabilitat.