Les dos cooperatives planeres s’han fusionat i han creat Olis de Santa Bàrbara SCCL. Es tracta d’una fusió històrica que s’ha fet efectiva després de l’aprovació de les dos assemblees aquesta setmana. L’objectiu és sumar les produccions i els recursos i ser més competitives unides, fent créixer els olis d’oliva del municipi, donat el context de sequera i crisi que pateix el sector de l’oli i la manca de relleu generacional al món agrícola en general.
La Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, amb 1.350 socis, ha absorbit la de Sant Gregori, amb una seixantena de membres. La nova cooperativa es denominarà ara «Olis de Santa Bàrbara SCCL», un nom que fa referència al producte principal de la cooperativa i al mateix poble, amb la voluntat de reforçar la marca i la identitat i remarcar també l’origen del producte.
Aquest canvi serà vital per a la sostenibilitat del sector i per afrontar el futur del món agrari, tenint en compte les dificultats que pateix, alhora que permetrà a les cooperatives fer front als nous reptes econòmics i socials amb més força i recursos.
L’objectiu de la fusió és aconseguir sumar les produccions de les dues cooperatives per fer-les més competitives i sostenibles. La Federació de Cooperatives va ser la responsable d’acompanyar aquest procés, oferint suport tècnic i assessorament.
A més, s’espera que les dues cooperatives segueixen les seues marques històriques i reconegudes, com Oli Grusco o Iberolei, tot i que els productes seran gestionats sota el paraigua d’Olis de Santa Bàrbara, que arrenca ara la seua trajectòria.
Com explica al Diari el president de la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, Josep Lluís Cardona, «cada dia hi ha menys pagesos i menys relleu generacional, de forma que de cara al futur havíem de plantejar una fusió. Ja fa temps que es valorava. És una faena dura i molts descendents no volen continuar. Estic segur que això motivarà més fusions com aquesta a tot arreu i a tots els sectors, a cítrics i a altres cultius».
Un altre motiu de la fusió ha sigut la sequera pronunciada i les dificultats que està patint el sector de l’oli en les darreres campanyes, amb una forta davallada de producció.
De fet fa tres campanyes aquestes dos cooperatives ja van col·laborar. L’Agrícola del Camp va desenvolupar la producció de l’altra a les seues instal·lacions. «I enguany també hem fet aquesta col·laboració, i això també ha acabat motivant la fusió», detalla el president Cardona, qui valora, no obstant, que la voluntat en tot cas és «potenciar el producte i buscar valor afegit».
Les dues cooperatives de Santa Bàrbara van començar a operar l’any 1957. És infreqüent que un poble petit tingue dos cooperatives, si bé no excepcional. Les discrepàncies polítiques i socials van fer que en aquell moment es fundessen dos de diferents. Ara inicien un nou camí conjunt per potenciar aquest producte tan identitari del municipi.