Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La Càmara Arrossera del Montsià rep un premi europeu d’innovació

La cooperativa ha estat reconeguda en els European Award Cooperative for Innovation pel projecte d’economia circular Oryzite

02 mayo 2022 12:39 | Actualizado a 02 mayo 2022 12:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Càmara Arrossera del Montsià ha rebut el primer premi de bioeconomia i circularitat de la 5a edició dels Premis Europeus a la Innovació Cooperativa. El guardó ha reconegut el projecte Oryzite, que té la finalitat d’aconseguir trobar un substitut al plàstic a partir de closques d’arròs i, d’aquesta manera, reduir també les emissions de CO2.

La iniciativa mereixedora del premi està basada en la sostenibilitat, tot buscant convertir una part de l’arròs, el principal producte que produeix la cooperativa, en una matèria prima útil. Amb aquesta finalitat, l’empresa treballa des de fa una dècada amb l’empresari de Granollers Iban Ganduxé per impulsar el projecte Oryzite, que a partir de la recerca i la investigació ha desenvolupat un nou material sostenible, compostable i biodegradable d’origen vegetal que pot tenir moltes aplicacions i substituir altres elements més contaminants.

D’aquesta manera, després d’anys de recerca, s’ha aconseguit un producte partir de la pellofa de l’arròs capaç de substituir el plàstic i que pot ser molt útil en aplicacions com l’embalatge. Amb aquesta innovació l’empresa és capaç de presentar un producte sostenible i de proximitat oferint arròs envasat en aquest material, creat a partir de les restes d’aquest mateix aliment que no són tan útils. El material pot ser també aplicable en molts altres productes i sectors, com el de l’automoció o la cosmètica.

Marcel Matamoros, president de la Càmara Arrossera, explica que la idea d’aquest procés de conversió sorgeix a partir d’obtenir una part de l’arròs, en aquest cas la closca, que no es pot destinar a l’alimentació i que normalment es destina a la ramaderia o a la construcció. «La clofolla té molt poc valor, és un residu. Vam estudiar a veure què podíem fer i quin projecte era més sostenible. Vam contactar amb Iban Ganduxé que va començar a investigar i vam treure el producte que aposta per aquest model sostenible en què creiem», comenta al Diari.

Des de la cooperativa celebren l’atorgament del premi, organitzat per la Confederació General de Cooperatives Agraries en la Unió Europea (COGECA) i entregat aquesta setmana a Brussel·les, i destaquen que una de les claus de l’èxit d’aquesta innovació ha estat apropar el sector primari al sector industrial. El president indica que es tracta d’un «reconeixement a tot l’esforç que hem estat fent durant tots aquests anys. Estem molt contents i molt agraïts també als socis, que són qui l’han finançat».

Apostar per la sostenibilitat

L’entitat va resultar escollida entre 1.500 projectes creats per cooperatives d’arreu d’Europa. Matamoros destaca la importància d’apostar per la sostenibilitat a partir de la transformació d’una matèria primera tan senzilla com la closca d’arròs. «Arran del projecte hem descobert moltes coses més que podem utilitzar. L’arròs és un dels cereals més importants que existeixen, al món se’n conreen cada any més de 7.500 milions de tones. D’aquí surt molta quantitat de clofolla, ja que suposa un 20% del seu pes. Si cada any anem produint, imagina la gran quantitat de plàstic que podem substituir».

El projecte s’ha desenvolupat després de més d’una dècada d’investigació
Comentarios
Multimedia Diari