Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’oficina mòbil de la Generalitat ja arriba a 33 dels 52 municipis ebrencs

L’obtenció de certificats i sistemes d’identificació digital, i els tràmits relacionats amb prestacions i serveis socials, entre les principals demandes dels ciutadans que fan ús d’aquest servei posat en marxa enguany com a prova pilot

11 noviembre 2024 17:36 | Actualizado a 11 noviembre 2024 17:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La prova pilot de l’Oficina mòbil d’Atenció a la Ciutadania de la Generalitat amplia el servei a les Terres de l’Ebre, amb una ruta mensual que passa dels 20 als 33 municipis. A partir d’aquesta setmana i després de l’experiència dels primers mesos, s’ha optimitzat el funcionament de la furgoneta de l’OAC, amb estades a dos municipis en un matí diversos dies a la setmana. Així, al primer municipi hi serà de 9 a 11 hores i es desplaçarà per visitar-ne el segon entre les 12 i les 14 hores, excepte en els casos en que només visita una sola població i romandrà des de les 9 fins a les 14h al mateix punt.

El projecte pilot es va iniciar el passat 17 de juny a la vegueria de les Terres de l’Ebre amb el doble objectiu de facilitar l’accés als serveis públics digitals a la ciutadania amb una atenció presencial de suport, d’una banda, i de l’altra, transformar els serveis públics mitjançant la innovació.

Aquests primers mesos de funcionament de l’OAC han permès conèixer millor les necessitats de la ciutadania i detectar quins són els serveis i tràmits amb més demanada: destaca especialment l’obtenció de certificats digitals i sistemes d’identificació digital com l’idCAT mòbil, i els tràmits propis del Departament de Drets Socials i Inclusió -obtenir informació sobre expedients de discapacitat, títols de família nombrosa o monoparental, i altres ajuts i prestacions-. Els tràmits relacionats amb ajuts a les energies renovables i els incentius a la mobilitat eficient i sostenible (MOVES) també es compten entre les consultes més recurrents, segons detallen des de la Generalitat.

En paral·lel, gràcies al sistema de comunicacions que incorpora la furgoneta, s’ha pogut mapejar el territori per saber en quins punts la connectivitat és menor. En aquest sentit, el centre de recerca i2CAT està elaborant un mapa de cobertura que pugui incentivar els operadors a invertir i fer el desplegament de 5G necessari per donar major cobertura en nuclis urbans on la connectivitat és baixa.

Les parades

Amb la reforma del servei, aquest arribarà a partir d’ara a més de la meitat dels 52 municipis que conformen les Terres de l’Ebre, amb presència cada setmana en una comarca. La primera setmana de mes la furgoneta va al Baix Ebre: fins ara oferia els serveis a Benifallet, Paüls, Xerta, el Perelló i Tivenys, i a partir d’aquesta setmana ho fa també a Deltebre, Alfara de Carles i Aldover.

Al Montsià, l’OAC ja es desplaçava a Alcanar, Freginals, Godall, Mas de Barberans i la Sénia, i a partir d’ara ho fa també a Santa Bàrbara, Masdenverge i Sant Jaume d’Enveja.

A la Ribera d’Ebre, anirà a Garcia, Rasquera i Ginestar, a més de les parades ja establertes anteriorment a Ascó, Flix, la Palma d’Ebre, Riba-roja d’Ebre i la Torre de l’Espanyol.

Per últim, a la Terra Alta s’incorporen quatre nous municipis: Horta de Sant Joan, Batea, el Pinell de Brai i Corbera d’Ebre, que se sumen a les visites que ja efectuava a Arnes, Bot, Caseres, la Fatarella i la Pobla de Massaluca.

Entre els criteris que s’han tingut en compte a l’hora de plantejar on es presta el servei, hi ha la distància amb l’oficina més pròxima de la Generalitat (Tortosa); disposar d’una franja de població de més de 50 anys superior al 50 per cent; i l’oferta de transport públic, entre d’altres paràmetres.

El servei compta amb dos agents digitals del 012 per atendre els veïns i un de I2CAT, encarregat de la logística i les tecnologies que fan possible els tràmits i les consultes amb l’administració catalana.

Els ajuntaments faciliten un espai per a estacionar la furgoneta, a poder ser amb connexió a l’electricitat, tot i que el vehicle està equipat fins i tot amb panells solars per poder ser autosuficient.

Comentarios
Multimedia Diari