Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’Audiència ordena reobrir el cas d’un menor ofegat a l’Ebre a Miravet

La víctima participava amb altres companys en una activitat aquàtica, els responsables de la qual i els professionals de l’institut que estaven al càrrec declararan com a investigats

18 febrero 2023 20:24 | Actualizado a 19 febrero 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Audiència Provincial de Tarragona creu que hi ha marge per seguir investigant sobre la mort per ofegament d’un jove de 15 anys el 2021 en el riu Ebre al seu pas per Miravet. La víctima formava part d’un grup d’estudiants de l’Institut Agustí Serra i Fontanet de Sabadell que feien una estada a la Ribera d’Ebre. D’aquesta manera, la Secció Quarta de la màxima instància judicial de la demarcació revoca la decisió presa pel jutge instructor del Jutjat de Gandesa de procedir a l’arxiu del cas i continuar el procés per la via civil.

La mare de la víctima va presentar un recurs d’apel·lació, al qual s’hi va adherir parcialment el fiscal. Per a l’advocat de la família del jove, els fets poden revestir característiques d’infracció penal imprudent, «en haver-se omès els deures de diligència deguts en relació amb la vigilància i la custòdia dels menors que, en definitiva, estaven a càrrec de les professores del centre educatiu i dels monitors de l’activitat aquàtica que realitzaven».

La zona on passaren els fets té unes «aigües amb corrents irregulars, amb un meandre pronunciat»

Per al lletrat, els fets mereixen ser investigats per aclarir «els no pocs interrogants» que hi ha. També considera que hi ha marge per acordar noves diligències d’investigació per aclarir els fets i determinar els presumptes responsables, «sobre tot tenint en compte que les manifestacions de les professores i els monitors (...) no han estat sotmeses a l’oportuna contradicció de les parts en la fase instructora». L’advocat també aporta determinats detalls en relació amb les circumstàncies de producció dels fets, que haurien coneguts els pares del menor en boca dels seus companys de col·legi i activitat, i que no apareixen en l’atestat policial.

El magistrats de la Secció Quarta, en la seva interlocutòria, recorden que la mort del menor s’era produït en un context d’activitat aquàtica en caiacs concertada entre el centre educatiu del menor i l’empresa Miradventure. El grup d’escolars, entre els quals estava la víctima, hauria travessat «amb els monitors especialitzats i amb dues de les professores del centre, una part del riu Ebre, en principi sense incidències fins a la tornada al punt d’origen». Una vegada en aquest punt el menor s’hauria posat a l’aigua després de treure’s l’armilla salvavides. Va ser arrossegat pel corrent.

Aspectes tècnics

En l’atestat policial, tant els companys de la víctima, com els monitors, responsables de l’empresa i professores detallen aspectes tècnics sobre l’activitat i els monitors com altres que tenen a veure amb les característiques del riu a la zona on es desenvolupava l’activitat.

Els participants ja estarien autoritzats a treure’ls l’armilla i un quants es van banyar al riu, estant present els professionals de l’empresa que en aquells moments es dedicaven a treure del riu i a col·locar en el seu lloc el material utilitzat. Mentre, almenys una de les professores sembla ser que s’estava refrescant també a l’aigua.

La víctima i un company van ser arrossegat pel corrent. Aquest darrer es va poder agafar a una pedra i sortir del riu. La zona de l’Ebre seria un meandre molt pronunciat, amb corrents d’aigua variables, suaus en el marge però molt fortes a la part central, i amb algun remolí per l’orografia del fons. Com que la zona del riu és més estreta, l’aigua presenta una major velocitat. Sembla ser que una de les alumnes no sabia nedar i va haver de ser treta de l’aigua estirant-la un rem de caiac.

La Sala apunta que les característiques de la zona eren conegudes com a mínim pels monitors i el responsable de l’empresa. L’activitat, que era de risc, per molt que hagués acabat. Els menors seguien al riu, «unes aigües amb corrents irregulars i, a més, sense armilles salvavides». Per això, considera que tancar la instrucció és prematur. S’ha de tramitar les diligències que demani la família, si bé abans s’ha de prendre declaració en qualitat d’investigats als responsables de l’activitat aquàtica i als professionals del centre educatiu que estaven al càrrec dels menors durant el desenvolupament de la mateixa.

Comentarios
Multimedia Diari