<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els arrossaires del Delta encaren la recta final de la sega de l’arròs

La producció tornarà a ser d’unes 130.000 tones d’arròs i s’estabilitzen els preus

06 octubre 2024 19:52 | Actualizado a 07 octubre 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els arrossaires del delta de l’Ebre encaren la recta final de la campanya de sega de l’arròs. Les cambres arrosseres celebren haver «recuperat la normalitat», després d’una angoixant i «atípica» campanya, l’any passat, marcada per les restriccions del reg per part de la CHE (Confederació Hidrogràfica de l’Ebre). Amb la meitat de l’aigua, l’augment de la salinitat als camps i un estiu extremadament calorós i llarg, les pèrdues van ser irremeiables. Enguany s’igualarà la producció de campanyes «regulars», que se situarà en les 130.000 tones d’arròs. Els costos de producció s’han estabilitzat, a l’alça, com també l’increment de preus que s’han donat els darrers dos anys. Es preveu que la tona d’arròs es pagui a 500 euros, de mitjana.

Aquest ha sigut el darrer cap de setmana «fort» de la campanya de sega d’arròs al delta de l’Ebre i la campanya es desenvolupa «en el calendari previst». Més de dues terceres parts dels conreus s’han segat i el mantell verd i daurat que s’estén a l’estiu pel Delta, ha donat pas a la barreja de canyes i fangs que deixen les segadores al seu pas.

Tot i que no serà una campanya «excepcional», el punt de partida era tan dur i nefast que els arrossaires es mostren molt satisfets amb els resultats d’enguany, «una campanya normal» que es percep gairebé com un regal.

L’estiu passat, els arrossaires van ser els primers a patir les conseqüències de la sequera actual. Amb els camps llestos i tot a punt per sembrar, la CHE els va retallar a la meitat la concessió del reg que disposarien tota la campanya. Es van inundar els camps com van poder i es van provar diferents alternatives per anar mantenint l’aigua als conreus, amb soltades intermitents i reutilitzant l’aigua dels desguassos amb bombes. L’augment de la salinitat, de les males herbes i de la propagació del caragol maçana van ser les primeres conseqüències, que es van agreujar amb un estiu extremadament càlid i llarg.

La campanya d’arròs 2023, «la pitjor de les últimes dècades» segons la van qualificar les cooperatives, es va tancar amb una caiguda de la producció del 14% de mitjana respecte a 2022, però molts camps no van collir res, sobretot als conreus més costaners. Fent la comparació amb una collita normal, les pèrdues es van elevar fins al 22,47% comparant amb la mitjana dels últims quatre anys, de 135.919 tones d’arròs.

Com han assenyalat el president d’Arrossaires del Delta de Deltebre (Baix Ebre), Jordi Ardit, i també el president de la Càmara Arrossera del Montsià d’Amposta, Àlex Morales, aquesta campanya es tornarà a assolir aquesta producció, per sobre de les 130.000 tones a tot el Delta. D’aquestes, la cooperativa de Deltebre preveu entrar 30.000 tones d’arròs i la d’Amposta 40.000.

Com van predir els arrossaires l’any passat, les mesures que es van aplicar per reaprofitar aigües dels desguassos ha suposat que la plaga del caragol maçana es descontroli de nou.

La diferència a fa quinze anys, quan es va detectar la plaga, és que els agricultors han après a conviure-hi i a minimitzar el seu impacte.

Les mesures per reaprofitar aigües dels desguassos va suposar més caragol poma
Comentarios
Multimedia Diari