Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El delta de l’Ebre produirà enguany més de 130 milions de quilos d’arròs

Arrenca la sega de les varietats més primerenques del cereal, en els camps de les zones baixes properes al mar

31 agosto 2024 18:51 | Actualizado a 01 septiembre 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El delta de l’Ebre ha donat inici a la sega de l’arròs, amb la recol·lecció de les varietats més primerenques, com és el cas de l’arròs bomba. Durant tot el mes de setembre i fins a mitjans d’octubre, les màquines segadores passaran per les prop de 20.000 hectàrees d’arrossars repartides pels dos marges del Delta, on enguany es preveu produir entre 130 i 140 milions de quilos del cereal. Una producció «normal», que ha pogut tirar endavant amb tota la dotació d’aigua de les comunitats de regants, a diferència de l’any passat i un cop ja superada l’emergència per sequera a la conca de l’Ebre.

Segons explica al Diari l’agricultor responsable del sector de l’arròs al sindicat Unió de Pagesos, Albert Pons, les sensacions del sector aquest any són bones, a diferència de l’any passat, tot i les dificultats amb què es va iniciar la campanya arran del repunt de la plaga del caragol poma al marge esquerre. Un repunt que ja era esperat, per la necessitat l’any passat de reaprofitar l’aigua dels desguassos, on prolifera aquesta espècie que es menja la planta i pot danyar greument les produccions.

Actualment s’estan segant els camps d’arròs bomba a les zones més baixes i properes al mar, mentre que a partir de mitjans setembre se segarà el gruix dels arrossars. Al Delta hi ha actualment un 70 per cent d’arròs de la varietat Jsendra, mentre que el bomba se situa al voltant del 12 per cent, expliquen els pagesos.

Les cooperatives arrossaires dels dos marges del Delta esperen també una bona collita, «donada per la possibilitat enguany de comptar amb tota l’aigua per als camps», remarca Jordi Casanova, portaveu del sector de l’arròs a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).

Pel que fa als preus, s’està una mica a l’expectativa, depenent també de les produccions d’altres zones de l’Estat com Andalusia i Extremadura, d’Itàlia, i de grans països productors com l’Índia o Myanmar. Amb tot, estan estables o amb una lleugera tendència a la baixa, segons apunten des del sector.

El triple de saponines per eliminar el caragol poma

La major presència del caragol poma als camps ha obligat els pagesos ha incrementar els tractaments amb saponines. De fet, enguany s’ha utilitzat el triple d’aquest producte autoritzat per eliminar l’espècie invasora. Arran de les afectacions, alguns arrossaires han hagut de ressembrar fins a dos vegades, alerten des d’Unió de Pagesos. Tot plegat, ha suposat uns sobrecostos per a part dels agricultors, especialment del marge esquerre.

Un cop passada la sega, es faran nous tractaments amb saponines, els quals «es preveuen encara més efectius», segons explica Casanova.

Un altre maldecap dels arrossaires és la proliferació de males herbes: cada cop són més difícils d’eliminar per la prohibició de molts productes herbicides i la conseqüent necessitat de fer-ho manualment.

Festes tradicionals de l’arròs

Amb l’inici de l’època de la sega arriben també al delta de l’Ebre les festes tradicionals de l’arròs, en les que els habitants de tots els municipis de la zona rememoren les feines tradicionals del conreu, abans de la mecanització de l’agricultura. Unes activitats molt sentides a la zona, tot recordant els orígens i el treball dels avantpassats.

Les festes arrencaran el dia 8 de setembre a Sant Jaume d’Enveja, continuaran el 14 a la Ràpita, el dia 15 a Deltebre, el 22 a l’Aldea i el 6 d’octubre a Amposta. En aquestes festes, els pagesos locals més veterans mostren als assistents com segaven antigament, amb la falç a la mà, i els treballs posteriors per separar el gra d’arròs de la palla.

Les festes van acompanyades també de jornades gastronòmiques de l’arròs, com a producte estrella de la cuina del delta de l’Ebre. Tindran lloc del 13 de setembre al 6 d’octubre, amb la participació de 37 restaurants: 14 de la Ràpita, 13 de Deltebre, 8 d’Amposta i 2 de Sant Jaume.

Comentarios
Multimedia Diari