La legislació actual sobre habitatge hauria de tindre en compte la realitat de cada territori i diferenciar entre els immobles urbans i els situats a l’entorn rural. Aquesta és una de les principals conclusions del debat sobre l’estat actual de l’habitatge al món rural en el marc del Festival Terra Roja celebrat aquest cap de setmana a Horta de Sant Joan. «Plantegem la jornada d’habitatge com una forma d’abordar un debat necessari i urgent a la zona com és la disponibilitat d’habitatges per aquelles persones que volen viure als nostres pobles, sobretot la població jove», explica el codirector del festival Marc Sampé.
La Terra Alta té un 10% d’habitatge buit, molt del qual està en mal estat, per la qual cosa caldria conscienciar els propietaris de la necessitat de conservar aquest patrimoni. Els participants en el debat també van posar sobre la taula iniciatives de cohabitatge o cooperatives d’habitatge amb l’objectiu d’empoderar la comunitat en la gestió de l’habitatge, seguint l’exemple d’altres zones rurals com a la Vall del Corb, situada entre les comarques de la Conca de Barberà i l’Urgell.
Per fer reflexionar als més joves s’ha dut a terme un procés participatiu que ha culminat en l’exposició fotogràfica ‘Cases buides, oportunitats perdudes’, sorgida arran d’un treball sobre la crisi de l’habitatge a la Terra Alta realitzat per Ilda Vico Quiñones i en el qual van participar joves de la comarca aportant imatges, acompanyades de frases sobre l’ús que es podria donar a aquell espai buit retratat
Espectacle de dansa
Està en procés de creació, que finalitzarà el 2025, presentat com a prèvia al festival, la proposta de dansa contemporània de la ballarina Emma Riba Santuré ‘Això és casa meva (o de moment això és així)’, que reflexiona sobre la pertinença a un espai físic o social que autodenominem casa, lligant identitat i habitatge. La segona edició del festival posa el focus en les formes d’habitar el territori que té l’espècie humana, la flora i la fauna. Té lloc en dos pobles de la Terra Alta (Orta i Vilalba) per obrir-se a la comarca. El Festival es clourà a la segona població el primer de desembre amb la presentació de la revista Rara.
Mercè Ferràs, Marta Martínez i Marc Sampé (codirectors) destaquen que «les activitats han arribat a la gent i han fomentat la participació».
Natura habitada
El festival posa el focus en diferents formes d’habitar el territori que té l’espècie humana, la flora i la fauna. S’inicia a Horta amb una sortida interpretativa i geobotànica inspirada en l’expedició que el botànic català Pius F. Quer va fer el 1915 a la muntanya de Santa Bàrbara, s’identificaren les vivències amb lectures dramatitzadesde Quer, que va situar Horta i els Ports com espais d’un alt interès botànic.
Ahir es va realitzar un taller familiar perquè els més petits descobreixin els moixons que habiten a la fusta morta dels boscos de l’entorn com el pica-soques blau, el picot verd i el gamarús.