Un dia després de la protesta a Madrid d’apicultors catalans i de tot l’Estat, contra les importacions de mel fraudulenta de fora de la Unió Europea i en defensa del futur del sector, el Departament d’Agricultura de la Generalitat ha anunciat que impulsarà un marca col·lectiva que posi en valor la mel catalana. L’objectiu de la iniciativa, d’acord amb el sector, és poder crear una distintiu que diferenciï i protegeixi la producció local tant a Catalunya com a l’exterior i que, alhora, esdevingui un referent per al consumidors.
En el marc de les actuacions de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, també s’ha previst crear aquest any una guia de les mels de Catalunya, un producte que, recorden, «és de màxima qualitat, saludable i beneficiós per al desenvolupament agrícola i per al manteniment de l’ecosistema natural». Aquesta guia recollirà la producció d’arreu del territori i les dades de les diferents explotacions ramaderes apícoles catalanes.
A més, davant les demandes del mateix sector, el Departament ha informat que es reforçaran els controls sobre aquest producte amb la voluntat d’evitar el frau i reivindicar la bona producció local que es du a terme.
Pel que fa als ajuts, el sector ha rebut 2,5 milions d’euros per al desenvolupament rural en el marc del Pla estratègic de la Política agrària comuna 2023-2027. Així, a començament de desembre es va fer efectiu el pagament dels imports corresponents a la campanya 2024 de l’ajut a l’apicultura sostenible (723.524,48 euros) i de l’ajut a la conservació de recursos genètics ramaders (1.814.330,54 euros).
Els apicultors catalans i espanyols van protestar dimarts, de forma coordinada amb els de França i Portugal, per posar de relleu els perjudicis que els comporta la importacions de mel fraudulenta de països com la Xina, i l’amenaça que això suposa per al futur del sector.