El Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha arribat a les 200 ecografies endobronquials. L’any 2021 es va introduir l’ecografia endobronquial (EBUS) per atendre els pacients de tota la província.
Aquest volum de casos, en aquests dos anys, ha permès analitzar les dades i concloure que la introducció de la prova ha suposat una millora del temps de resposta amb nivells d’eficiència equiparables als dels centres de l’àrea metropolitana de Barcelona, sense que els pacients s’hagin hagut de desplaçar.
La prova és fruit d’un treball conjunt dels serveis de Pneumologia de l’Hospital Joan XXIII i de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa amb el Servei d’Anatomia Patològica del Joan XXIII.
L’ecografia endobronquial ha revolucionat el diagnòstic i l’estadificació del càncer de pulmó. Es tracta d’una tècnica mínimament invasiva que permet obtenir simultàniament el diagnòstic i l’estadificació del càncer de pulmó mitjançant la punció d’adenopaties i masses tumorals del mediastí dirigida per ecografia.
L’anàlisi molecular és factible en un 70-90% de les mostres aconseguides per EBUS, sovint citològiques, i, a més, es poden obtenir mostres de teixit per aconseguir diagnòstics anatomopatològics més acurats.
El càncer de pulmó constitueix la segona causa més freqüent de càncer en l’àmbit mundial amb 2,2 milions de casos nous a l’any. A més, continua sent la primera causa de mort per càncer al món, amb 1,8 milions de morts a l’any.
A Espanya, anualment, es diagnostiquen uns 20.000 casos, cosa que representa el 18,4% dels tumors entre els homes (18.000 casos) i el 3,2% entre les dones (2.000 casos). Tot i la dificultat per trobar estadístiques consistents, la supervivència global ha anat augmentat. Aquesta millora s’ha produït pels avenços en el diagnòstic, principalment l’ecografia endobronquial, i en les noves opcions de tractament oncològic.